Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

     SBÍRKY STARÉHO UMĚNÍ a OBRAZY HOHENEMSKÉ OBRAZÁRNY     

(bezbariérový přístup – ne/nízká fyzická náročnost 1. patro budovy)

V barokní radnici, která je národní kulturní památkou, se nachází obrazárna rakouského rodu Hohenemsů, který je srovnatelný s našimi Pernštejny. K vidění je kolekce obrazů vytvořených vlámským malířem Anthoni Baysem – kupříkladu obraz Zahradní hostina Hohenemsů o šířce 5,5m je považován za největší renesanční skupinový portrét mimo italské území. V rámci prohlídky také navštívíte radniční kapli sv. Františka Xaverského, prostupující dvěma patry radnice, která si dodnes v úplnosti dochovala původní výzdobu. Část galerijní expozice je věnována měšťanským portrétům z 19.století a plastikám místního významného rodáka Vojtěcha Eduarda Šaffa. Obdivovat můžete mědirytiny morového sloupu od Michaela Rentze, na jehož 22m vysoký originál můžete shlížet z oken radnice. 

      SBÍRKY MODERNÍHO UMĚNÍ      

(bezbariérový přístup – ne/nízká fyzická náročnost 2. patro budovy)

První prostor je věnován tradičním krajinářům Vysočiny od 10. do 60. let. 20. století. František Bukáček, Rudolf Hanych, Jan Honsa, Josef Jambor, Gustav Porš a mnoho dalších patří mezi autory, kteří se v Poličce a na Poličsku narodili, nebo zde žili, a kteří svým významem překročili hranice regionu.

V pestrobarevné instalaci Julietta aneb Snář – Pocta Bohuslavu Martinů malířky Evy Vlasákové můžete skrze velkoformátová zrcadla nahlédnout do vzpomínek…

Ve třetím sále naleznete moderní umění od 60. let 20. století po současnost. Například Bořivoj Borovský byl inspirován oblaky Vysočiny, abstraktní a groteskní obrazy zprostředkují vnímání světa nejznámějším poličským malířem Zbyškem Sionem.

Vstupné: dospělí 50,- Kč  / děti, studenti, důchodci 25,- Kč / rodinné vstupné 100,- Kč

 

 

 

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti