Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

 80 01  80 02  80 03  80 04

 

AFFETTO aneb MUŽI MLSAJÍ VŽDY RÁDI

Čtvrtek 8. března 2018, 19.00 hod.

Koncert Affetta je pozvánkou k účasti na programovém experimentu, jehož obsahem je hudba sedmi staletí využívající obratně barevných možností mužského čtyřhlasu, kterému vévodí vysoký kontratenor. Přítomnost humoru je vždy občerstvující a platí to beze zbytku i pro umění hudební. Proto Affetto - vokálně experimentální soubor - často a rádo překračuje hranice klasických žánrů, aby se pokusilo sledovat vývoj zábavnější hudební produkce. Věrno mottu „Muži mlsají vždy rádi“ si Affetto společně s Vámi rádo pochutná na vybraných domácích a cizozemských hudebních lahůdkách, které nejsou často k mání.

Členy Affetta jsou: Aleš Procházka (bas), Vladimír Richter a Marek Olbrzymek (tenor), Jan Mikušek (kontratenor). Společnými znaky všech pěvců je profesionální hudební vzdělání získané na středních a vysokých hudebních školách, sólistická erudice, znalost autentické interpretace staré hudby, bohaté zkušenosti s provozováním hudby soudobé. Pro tento koncert byl přizván klavírista a zpěvák Ondřej Múčka.

Jitřenka 3/2018

Touto svou 80. akcí pro veřejnost oslavil spolek NÁŠ MARTINŮ 8 let od svého založení ...

80 05  80 06  80 07  80 08

80 09  80 13  80 14  80 15

... a nejstarší člen spolku NÁŠ MARTINŮ, pan Dušan Čurda z Prahy, oslavil v den koncertu své 89. narozeniny. Gratulujeme.

80 10  80 11  80 12

     Vokálně experimentální soubor Affetto ve složení Jan Mikušek – kontratenor, Marek Olbrzymek – tenor, Aleš Procházka – bas, Vladimír Richter – tenor a Ondřej Múčka – klavír a zpěv přivezl do Poličky koncert s podtitulem „Muži mlsají vždy rádi.“ A opravdu bylo na čem si smlsnout. Již titulek vzbuzoval zvědavost a navíc byl koncert koncipován na základě motivu kontrastů, takže si přišel na své opravdu každý. Mohli jsme si vychutnat hudební lahůdky napříč všemi hudebními žánry, a když k tomu všemu přidáte nádherný souzvuk všech hlasů, bylo to opravdu bohaté menu. Dotkli jsme se majestátní historie při poslechu gregoriánského chorálu a vícehlasých písní z Vyšebrodského zpěvníku, Kodexu Speciálník a Kodexu Framus. Pobavili jsme se při madrigalech, kánonech a motetech připomínajících staré dobré mocnářství. Překvapily nás rozmarné písně z období 19. století, jako např. Kmotr Bumbal či Výlet Hlaholu. Affetto překračuje rádo hranice žánrů, a tak jsme se mohli zaposlouchat i do spirituálů a tradicionálů. Pochutnali jsme si opravdu všichni.

     Termín koncertu nebyl zvolen náhodou. Dali jsme si tak dárek k 8. narozeninám a navíc v tento den oslavil své 89. narozeniny nestor našeho spolku pan Dušan Čurda. První přednáška z cyklu Pojďme na Martinů se uskutečnila 18. března 2010 a od té doby k ní přibylo mnoho hudebních večerů, koncertů, výletů a jiných akcí. Tento koncert byl již 80. pořadem pro veřejnost v 8. roce naší činnosti. Při hudebních přednáškách nám Jaroslav Novotný, neúnavný badatel v životě a díle B. Martinů, představil již 173 skladeb a hudebních cyklů skladatele. V souvislosti s životem, dílem a přáteli B. Martinů nám také připravil Jiří Štourač přednášky o výtvarném umění. Poznali jsme již mnohá místa a osobnosti spjaté s životem našeho skladatele.

     Děkujeme Centru Bohuslava Martinů, městu Polička a všem příznivcům za podporu a těšíme se na další přátelská setkání plná pohody a skvělé hudby.

Slávka Mohelníková

 

 

 

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti