Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

Zajímá vás, jak vzniká počítačová malba krok za krokem? Tomáš Duchek je jedním z nejlepších tvůrců concept artu. Pokud jste sledovali projekt Kingdom Come: Deliverance, setkali jste se v něm s několika jeho pracemi. V poličském muzeu nyní uvidíte mnohé další.

Tomáš Duchek je plzeňský rodák, který se začal zabývat digitální malbou před téměř dvaceti lety. Už na základní škole ho bavilo kreslení a práce na počítači.  Po gymnáziu začal studovat v Plzni obecnou matematiku. Školu po prvním roce opustil a začal studovat v Ústavu umění a designu v Plzni, obor Průmyslový design a posléze se dostal na magisterské studium do Brna. Ale svoji vášeň pro kreslení a počítačové hry se mu podařilo propojit až díky práci pro studio Warhorse  v letech 2013 až 2018, kde vytvářel vizualizace prostředí a charakterů postav ke hře Kingdom Come: Deliverance. Zkušenosti, které zde nabyl, považuje, pro svoji tvorbu, za stěžejní.

„Kingdom Come Deliverance je počítačová hra zaměřená na realismus a zprostředkování středověkého způsobu života. Hráči mají možnost prožít příběh mladého kováře, jehož život se od základu změní poté, co jsou jeho rodiče zavražděni při nájezdu na jeho rodné město. Na výstavě se návštěvníci také dozví spoustu informací o autorovi, jeho tvorbě i to, jak vzniká digitální malba. Na chvíli se přemístí do doby středověku, aby zjistili, jak se tehdy žilo. Budou si moci vyzkoušet tíhu kroužkové košile či zbroje a vyfotit se ve fotokoutku s pozadím se středověkými bojovníky,“ uvádí kurátorka výstavy Mgr. Art Ludmila Pillmayerová.  

Studium středověku inspirovalo výtvarníkovu vlastní tvorbu, ve které se zaměřuje na prozkoumávání zapomenuté doby prostřednictvím postav a jejich emocí. V současné době pracuje jako freelancer, nezávislý profesionál, na volné noze. Momentálně také vyučuje digitální malbu na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara v Plzni. Jeho práci můžete vidět například na Pražském výstavišti, kde vytvořil výzdobu v prostorách Maroldova panorama,“ dodává.  

Vernisáž se koná v sobotu 25. ledna 2020 od 14.00 hodin za přítomnosti autora a potrvá do 14. dubna 2020. Více na www.cbmpolicka.cz

 

KONTAKT:

ALENA ZAVORALOVÁ

Městské muzeum a galerie Polička

Centrum Bohuslava Martinů

Tylova 114

572 01 Polička

Tel.: +420 461 723 855

e-mail: Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!

www.cbmpolicka.cz

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti