Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

Polička je královským věnným městem, založeným králem Přemyslem Otakarem II., které vám ve svém historickém jádru nabídne opravdu mnoho – neváhejte a využijte letních dní k načepnání nových zážitků a vědomostí. U nás se zabaví, nejen děti, ale i hraví dospělí.

Mezi jednu z největších atraktivit patří jedno z nejzachovalejších hradebních opevnění ve střední Evropě, pocházející z druhé poloviny 14. století a obepínající celé historické jádro města. Do dnešního dne se dochovalo neuvěřitelných 1220 metrů hradebního okruhu. S rodinou či přáteli můžete navštívit jeden ze tří okruhů, jejichž rozpis najdete na našich webovýcvh stránkách,“ uvádí mluvčí muzea Alena Zavoralová. „Prohlídka zahrnuje odborný výklad u modelu města, který přibližuje jeho podobu ve 14. století, poté následuje výstup na  ochoz hlavní hradby s několika věžemi,“ dodává.

Se jménem Bohuslava Martinů je neodmyslitelně spjaté unikátní, romantické, i když pro život trochu nepraktické místo a to malá světnička ve věži kostela sv. Jakuba. Zde se 8. prosince 1890 budoucí slavný hudební skladatel narodil. Navštivte tuto Národní kulturní památku a vystopupejte 192  schodů do rodné světničky již zmíněného skladatele, která se nachází ve výšce 36 m nad zemí. Z ochozu se můžete kochat nejen výhledem do širého okolí, ale jistě vás mimo jiné zaujme třeba to, jak na dvacetipěti metrech čtverečních mohlo žít osm lidí.

Navštívit můžete stále expozice a vrátit se tak do středověku, vyzkoušet si tíhu brnění nebo si obléknout historické kostýmy. Vystřelit z laserové pušky nebo zkusit odměřit loket plátna. Odpovědi na otázky: „Kolik skláren bylo v okolí a kolik jich je funkčních teď? Jak se nabírá sklovina a jak vypadá skleněná mucholapka?“ naleznete v expozici Sklářství na Horácku. Seznámit se s výjimečnou osobností Bohuslava Martinů prostřednictvím vizuálně atraktivního obrazového materiálu, originálních osobních předmětů a dokumentů z majetku rodiny Martinů, z nichž některé jsou veřejnosti zpřístupněny vůbec poprvé, budete mít možnost navštívením expozice věnované životu a dílu skladatele.

Muzeum také nabízí několik krátkodobých výstav. Největším trhákem letošní sezóny je bezpochyby živá a hravá výstava uměleckých a řemeslných prací osobitých výtvarníků a tvůrců IMAGINÁRIUM v Poličce aneb ŽIVÁ VÝSTAVA DIVADLA BRATŘÍ FORMANŮ A JEJICH PŘÁTEL. Do muzea Imaginárium  doputovalo přes nemálo českých měst, dánský Silkeborg, italské Trani a Paříž. Dětský i dospělý návštěvník do něj vstupuje jako hravý objevitel, který v labyrintu her, pohyblivých objektů tajuplných zákoutí, obrazů, fotografií a výjevů objevuje svět divadla, cirkusu a loutek. Ve službách imaginace a hravosti se tu prolíná umělecká a řemeslná práce osobitých výtvarníků a tvůrců.  Vše je určeno ke hře a prožitku a k ničemu zde nepotřebujete návod. Imaginárium je poctou představivosti a tvořivosti, která nám říká a připomíná, že lidské ruce umí zázraky a fantazie je nekonečná. Výstava oživuje výtvarné objekty, loutky, obrázky a divadelní dekorace. Nejen děti čeká čas plný zábavy a her, kdy se budou moci všeho dotýkat, vše prozkoumávat a zkoušet,“ informuje Mgr. Simona Valachová, kurátorka výstavy.


Druhou výstavou je HRAVÝ SVĚT VLASTY ŠVEJDOVÉ, představující tvorbu známé ilustrátorky, malířky a autorky řady dětských knih. Výstava je tradičně doplněna o několik hravých koutků, díky kterým se i ti nejmenší návštěvníci  dozví více o světě malířky, seznámí se blíže s její nezaměnitelnou tvorbou, a kdo bude chtít, může se vyfotit lišce na ocásku jako Budulínek. Součástí instalace je i výběr pohádek, říkadel, ale i hádanek. Tak třeba: „Jeden mluví a dva koukají. Co je to?“ Odpovíte správně na všechny? Pokud patříte mezi milovníky litografie, i vy si přijdete na výstavě na své. Dozvíte se, jak se postupuje při tvorbě kamenotisku, a prohlédnete si několik originálních litografií výtvarnice,“ dodává.

 

Dveře poličského muzea jsou pro vás otevřeny od úterý do neděle od 9.00 do 17.00 hodin.

Více na www.cbmpolicka.cz

KONTAKT:

ALENA ZAVORALOVÁ

Městské muzeum a galerie Polička

Centrum Bohuslava Martinů

Tylova 114

572 01 Polička

Tel.: +420 461 723 855

e-mail: Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!

www.cbmpolicka.cz

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti