Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

Chceme vás povzbudit, nerezignujte na Velikonoce. Užijte si je neobvykle, přesto svátečně, tradičně a v rodinném kruhu. Dlouhá zima je pryč, svítí slunce, sviští potoky a vše se zazelená.

Poličské muzeum přináší způsob, jak si velikonoční svátky užít i s ohledem na vládní nařízení. Chce povzbudit, aby na ně lidé nerezignovali, užili si je neobvykle, přesto svátečně, tradičně a v rodinném kruhu. K tomu vytvořili návod na každý den z nadcházejícího pašijového týdne.

 

„Ať následující návod neslouží jako inspirace jen dětem a maminkám, protože ty jsou obvykle nositelkami rodinné tradice, ale nám všem. Připravený návod na webových stránkách muzea vás provede tzv. pašijovým týdnem od Květné neděle po Velikonoční pondělí. Některé dny týdne mají dokonce „barevné“ názvy. Kromě nich se v návodu seznámíte se zvyky, které mají dávnou historii i novodobé novotvary, a s tradičními pokrmy, které můžete uvařit podle vlastních nebo přiložených receptů. Nechybí ani velikonoční koledy, potřebné k recitaci při obchůzkách s pomlázkou. Zařazené výtvarné inspirace a techniky budete moci využít ke zkrášlení interiéru nejen o Velikonocích. Dobrodružné aktivity vás přimějí k pobytu na čerstvém vzduchu,“ doporučuje autorka textu a etnografka muzea Mgr. Stanislava Cafourková.

V připraveném plánu se také dozvíte, jaké jsou tradice jednotlivých dní, jaké pokrmy je vhodné jíst a na jakém nádobí servírovat nebo naopak kdy jíst nemáme a proč. Soubor je doplněn také o zajímavé ilustrační fotografie výstav poličského muzea z uplynulých let. Důležitou součástí hlavně pro děti, je i každodenní tip na výtvarnou či rukodělnou aktivitu hodící se ke Květné neděli, Škaredé středě, Zelenému čtvrtku, Velkému pátku, Bíle sobotě, Božímu hodu velikonočnímu a Velikonočnímu pondělí.

Věříme, že starší generace ráda zavzpomíná na dřívější jarní zvyky a mladé rodiny posílí vlastní rodinné tradice, které překlenují nejistoty doby,“ dodává.

Mimo jiné muzeum nabízí i návod na JARNÍ VRKOČ, který vám krok za krokem ukáže, jak si lze vyrobit tuto krásnou lidovou dekoraci z materiálů, které máte doma nebo na zahradě.

Podrobný popis aktivit a fotografie naleznete na www.cbmpolicka.cz

KONTAKT:

ALENA ZAVORALOVÁ

Městské muzeum a galerie Polička

Centrum Bohuslava Martinů

Tylova 114

572 01 Polička

Tel.: +420 461 723 855

e-mail: Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!

www.cbmpolicka.cz

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti