Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

Centrum Bohuslava Martinů v Poličce ve spolupráci s kulturním centrem Tylův dům pořádá dvě akce k oslavě narození světově známého skladatele Bohuslava Martinů v jeho rodném městě Poličce. Obě se konají v rámci Martinů festu, jehož letošní ročník proběhne od 28. srpna do 12. září.

První akce, slavnostní koncert Gala Martinů, nabídne v sobotu 28. srpna v Tylově domě v 18 hodin program složený pouze z děl skladatele z Poličky. Mezi vystupující patří mezzosopranistka Markéta Cukrová a pianista Luděk Šabaka, dále houslista Bohuslav Matoušek s klavírním doprovodem Miroslava Sekery, pěvecký sbor VUT v Brně Vox Iuvenalis se sbormistrem Janem Ocetkem a pianistka Kristýna Znamenáčková s Ensemble Opera Diversa. Na koncertě se také odehraje křest nově vydaného notového výběru z raných písní, které mladý Martinů dedikoval pěvkyni Národního divadla Olze Valouškové a jejichž živé provedení budou mít diváci možnost slyšet vůbec poprvé právě na Gala Martinů.

O týden později, v neděli 5. září, se ve Velkém výstavním sále Městského muzea a galerie Polička (hned dvakrát – v 15 a v 18 hodin) uskuteční druhá z akcí Oslav, kterou je provedení Podivuhodného letu B. Martinů. Skladatel jej v partituře označil jako „mechanický balet bez osob“ a půjde tedy o manuálně ovládanou instalaci s pohyblivými kulisami za doprovodu hudby. Autorkou instalace je výtvarnice Sylva Marková. Po každém provedení bude následovat krátká beseda s možností detailní prohlídky instalace.

Oslavné akce ke 130. výročí narození Bohuslava Martinů se původně měly uskutečnit již minulý rok na podzim,“ přibližuje situaci Monika Holá, muzikoložka Centra Bohuslava Martinů v Poličce a iniciátorka oslavných akcí. „Koronavirová pandemie a vládní nařízení však jejich realizaci znemožnily v původním i uvažovaném jarním termínu. Všichni doufáme, že tentokrát už se realizace Oslav podaří,“ dodává.

baletloga

 

KONTAKT:

ALENA ZAVORALOVÁ

Městské muzeum a galerie Polička

Centrum Bohuslava Martinů

Tylova 114

572 01 Polička

Tel.: +420 461 723 855

e-mail: Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!

www.cbmpolicka.cz

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti