Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

„NEJSTARŠÍMU“ PEXESU JE UŽ PŘES 50 LET A TOMU „NEJMLADŠÍMU“ SOTVA ZASCHLA BARVA!

Na sezónní výstavě v poličském muzeu PEXESO – český fenomén uvidíte pexesa přes 50let stará i ta moderní, hmatová i sluchová. A co by to bylo za výstavu, kdyby neměla své vlastní pexeso k zakoupení? Pexeso Polička v čase nabízí pohled na nejvýznamnější stavby města na 18 historických a 18 současných fotografiích.

 

Namátkou můžeme zmínit budovu muzea, místních škol a kostelů, Sokolovny, nemocnice, nádraží, parku, gotického opevnění a mnoha dalších. Historické fotografie a pohlednice, které byly použity, zachycují pohled na architekturu města, jak se v průběhu desetiletí měnila, stejně jako okolní příroda. Pexeso, sloužící nejen na hraní, ale také jako upomínkový předmět pro milovníky královského věnného města, lze zakoupit na recepci muzea za 35,-Kč. Současně můžete navštívit výstavu PEXESO – ČESKÝ FENOMÉN, kde si prohlédnete pexesa ze sbírek paní Moniky Konečné, která zapůjčila 313 ks této stále oblíbené hry.

Věděli jste, že československý vynález, který nejen děti stále milují, slaví již 57 let? Paměťovou hru, která spočívá v hledání identických dvojic kartiček, vymyslel někdejší redaktor nakladatelství Pressfoto Zdeněk Princ. Inspirací mu bylo jeho první zaměstnání, když začínal svou tvůrčí činnost v mozaikářské dílně. Právě mezi stovkami barevných sklíček a kamínků dostal nápad na hru, které dal příznačný název Obrázková mozaika. Svůj nápad oprášil v roce 1965, kdy o hru projevilo zájem již zmíněné nakladatelství Pressfoto, kam Zdeněk Princ nastoupil a stal se jedním z jeho zakladatelů a tvůrců náplně. Hra se velmi líbila, ovšem název nebyl dostatečně úderný. Nápad na název nové hry dostal Zdeněk Princ při sledování televizní soutěže Jaroslava Dietla - PEKelně SE SOustřeď, ve které lidé hledali totožné dvojice firemních značek.

Od té doby vzniklo pexeso všech možných podob a rozmanitých témat, v muzeu si prohlédnete ty nejzajímavější a samozřejmě si pexeso také zahrajete – je libo klasické obrázkové nebo třeba sluchové či hmatové? Přijďte vyzkoušet, kdo z vás má nejlepší paměť, postřeh a taktiku!

Více na www.cbmpolicka.cz

KONTAKT:

Simona Valachová

Městské muzeum a galerie Polička

Centrum Bohuslava Martinů

Tylova 114

572 01 Polička

Tel.: +420 461 723 855

e-mail: Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti