Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

 Výstava tvorby Pavla Čecha přiláká všechny, kteří rádi sní, milují příběhy plné dobrodružství a nebojí se otevřít pomyslné dveře do fantazie. Představuje výběr z Čechovy rozsáhlé malířské a autorské knižní tvorby, která otevírá divákovi pohledy do snových krajin, labyrintů měst a tajuplných zahrad. Pro děti i hravé dospělé je k výstavě připravena neobyčejná cesta za pokladem s rozmanitými aktivitami. Můžete si číst, snít a objevovat nekonečný svět fantazie Pavla Čecha!

Pavel Čech je jedním z předních českých ilustrátorů a malířů. Jeho tvorba je osobitá a nezaměnitelná s jinými současnými autory. Pro příběhy, které pod jeho rukama ožívají, je příznačná touha po dobrodružství, souhra všedního s neobyčejným, tajemství, snění a prolínání skutečnosti s fantazií. „Už od mládí utíkal ven do přírody a zase se vracel do spletitých ulic a uliček starého města, v němž žil celý život. A tyto toulky a návraty najdete v jeho obrazech, ilustracích, komiksech i příbězích, jež píše, maluje a kreslí, společně s dobrodružnými příběhy, které rád čítával a čítá. Jsou zde dálky a touha po nich, tajemství ukrytá za obzorem i kousek od vás, odvážné výpravy a záchranné mise, či jen putování pro prostou potěchu z něho samého. Potkáte indiány, Rychlé šípy, statečné závodníky a hrdiny v mnoha jejich podobách.“ popisuje kurátorka výstavy kunsthistorička Mgr. Světlana Dittrichová.

Pavel Čech se narodil 5. listopadu 1968 v Brně. Vyučil se zde strojním zámečníkem, pět let pracoval jako opravář strojů v Královopolských strojírnách a patnáct jako hasič.  Nakonec se v roce 2004 rozhodl plně věnovat malování a kreslení. „Ač neprošel klasickým výtvarným školením, svou vášní a pracovitostí se vypracoval na velkou řemeslnou úroveň. Přitom si ve své tvorbě zachovává velkou hravost a radost z tvoření, jež jsou dobře patrny i v tom, že stále rád experimentuje a hledá nové způsoby vyjádření. Nemusí přitom jít o nějaké náročné výtvarné postupy. I prosté techniky dokáže proměnit v něco zcela mimořádného, v něco, co diváka okouzlí a vtáhne do příběhu.“ dodává Dittrichová.

Jak je v poličském muzeu zvykem, výstava je vyšperkovaná množstvím aktivit a koutků, které vás pobaví, zabaví i poučí. Připravené úkoly prověří vaši odvahu, dovolí vám vstoupit do příběhů a seznámit se s jejich hrdiny, dají vám prostor uplatnit a rozvíjet svou představivost a tvořivost. Čeká na vás týpí v týpí, indiánská vesnička, vynalézání, skládání lodiček, stavění města, tajuplné hledání a pátrání, ale také pozorování mraků a malování. Dokonce si tady můžete přát tajné přání … zkuste to, třeba se vyplní!

 Výstavu Dobrodružné toulky světem Pavla Čecha můžete navštívit ve výstavních sálech Městské galerie v barokní radnici na poličském náměstí, vstupenky si ale musíte zakoupit v budově muzea, kde si můžete také vybrat a pořídit autorovu knihu. Možností a času máte dost, výstava trvá od 23. dubna až do konce léta 27. srpna.

Chcete-li se však setkat osobně s Pavlem Čechem a nechat si podepsat svou oblíbenou knížku, vyrazte už na vernisáž. Ta proběhne v neděli 23. dubna od 16:00 hod. Kromě Pavla Čecha se můžete těšit na výtvarnou a hudební dílnu. Tvoření s lektory muzea a bubnování s Pavlem Jasanským vás přenese do světa indiánů, který je pro autora celoživotním zdrojem inspirace.

 

Více na www.cbmpolicka.cz

KONTAKT:

SIMONA VALACHOVÁ

Městské muzeum a galerie Polička

Centrum Bohuslava Martinů

Tylova 114

572 01 Polička

Tel.: +420 461 723 855

e-mail: Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!

www.cbmpolicka.cz

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti