Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

TZ_26/1/2018

Na začátku února bude zahájena výstava významného poličského rodáka a představitele české strukturální abstrakce Zbyška Siona. Vystaveno bude 99 obrazů z jeho studentských let a to vše u příležitosti jeho významného životního jubilea.

Zbyšek Sion se narodil před 80 lety v Poličce. Již na studiích jeho tvorba vynikla nad dobový průměr a dodnes je mimořádně ceněná. Studoval střední Školu uměleckých řemesel v Brně. Následovala roční přípravka na Výtvarné škole v Praze. V letech 1958-1964 absolvoval Akademii výtvarných umění v Praze. Zastoupen je samozřejmě nejednou v poličských sbírkách, ale především v prestižních a uznávaných galeriích a publikacích.

Vystavené obrazy představují poličská zákoutí i portréty. S ohledem na tehdejší dobu bylo obtížně seznamovat se s obrazy moderních malířů, nicméně mladá generace je dychtivě vyhledávala. Na akademii udělal Zbyšek Sion krok mimo tradiční proud a představil se již jako zralý malíř figurálními výjevy s vrstvenou – strukturální malbou. Třetím okruhem je abstraktní tvorba – tedy obrazy nepředstavující žádný konkrétní výjev či postavu. U diváka měla abstrakce vytvářet asociace a silné odezvy. Na počátku 60. let šlo o nejradikálnější malířský projev. Některé obrazy budou vystaveny poprvé, „ uvádí kurátor výstavy PhDr. David Junek.

Vernisáž výstavy se koná v sobotu 3. února 2018 ve 14.00 hodin ve výstavních sálech poličského muzea. Těšit se můžete na koncert litomyšlské jazzové kapely Lucky Joke, která vyniká osobitým projevem. Kromě chuti improvizovat a experimentovat jí vždy též jde o hudební zážitek posluchačů. Snaží se je pobavit, roztancovat, zavést a strhnout do světa své svérázné hudby. Kapela se stylově pohybuje na vlně jazzrocku, funkjazzu, fusion, soul, rhythm&blues.

Výstava 99 obrazů slavného poličského rodáka potrvá do 15. 4. 2018.

Více na www.cbmpolicka.cz

KONTAKT:

ALENA ZAVORALOVÁ

Městské muzeum a galerie Polička

Centrum Bohuslava Martinů

Tylova 114

572 01 Polička

+420 461 723 855

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.cbmpolicka.cz

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti