Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

TZ_19/2/2018

V poličském muzeu stále pokračuje výstava 99 obrazů slavného poličského rodáka představující poličská zákoutí i portréty z dob jeho studií.

Zbyšek Sion se narodil 12. dubna 1938 v Poličce a zde také získal své první zkušenosti s uměním. Již na studiích jeho tvorba vynikla nad dobový průměr a dodnes je mimořádně ceněná. Neodmyslitelně patří k protagonistům české malby šedesátých let, a to zejména jejího imaginativního proudu, který se v té době stal vysoce ceněným. Jeho jméno lze spojit i s nástupem nové figurace na konci let šedesátých a počátku let sedmdesátých. Na rozdíl od mladších představitelů, kteří tíhli k civilnějšímu pojetí se Sionova figurace nesla i nadále ve fantaskním ladění. Ale společně s ostatními i on do své figurace vnášel moment absurdity a prožitek člověka, žijícího ve společnosti ovládané totalitní mocí.

U příležitosti letošních osmdesátých narozenin umělce bude otevřena paralelní výstava v klatovské galerii U Bílého jednorožce, jež představí autorovy stěžejní malby fantaskního surrealismu a nové figurace od druhé poloviny šedesátých let, považované za autentický vklad do mezinárodního dialogu výtvarného umění v tehdejší Evropě. Potěšitelné je, že do klatovské expozice přispělo pěti stěžejními díly také Městské muzeum a galerie v Poličce.

Výstava obrazů potrvá do 15. 4. 2018.

Více na www.cbmpolicka.cz

KONTAKT:

ALENA ZAVORALOVÁ

Městské muzeum a galerie Polička

Centrum Bohuslava Martinů

Tylova 114

572 01 Polička

+420 461 723 855

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.cbmpolicka.cz

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti