Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

TZ_20/2/2018 

Koncert se koná při příležitosti 8. výročí vzniku Spolku NÁŠ MARTINŮ. A jak jinak oslavit v tzv. „osmičkovém roce“, takto významné narozeniny, než právě kvalitním hudebním zážitkem?  Ovšem osmičky nejsou jediná čísla v rámci spolku, co letos zaslouží obdiv a uznání…

Spolek Náš Martinů vznik 3. 3 2010 a první přednáška se uskutečnila 18. 3. 2010. Od té doby uplynulo již osm let. Datum koncertu tedy docela příhodně koresponduje s tím, že jde o 80. akci spolku pro veřejnost a z toho o 30. koncert živé hudby. V rámci cyklu nazvaného "Pojďme na Martinů" bylo dosud představeno 173 skladeb Bohuslava Martinů. Členů našeho spolku je 25, nejmladšímu bude letos 30 let, nejstaršímu 89 a věřte nebo ne, tomu přesně v den koncertu, „ shrnuje spolek v číslech jeho zakladatel a předseda Mgr. Jaroslav Novotný. Právě díky němu a jeho poctivému, hodin a hodin dlouhému studiu skladeb slavného poličského rodáka se může veřejnost těšit těmto číslům.

Koncert je pozvánkou k účasti na programovém experimentu, jehož obsahem je hudba sedmi staletí využívající obratně barevných možností mužského čtyřhlasu, kterému vévodí vysoký kontratenor. Přítomnost humoru je vždy občerstvující a platí to beze zbytku i pro umění hudební. Proto Affetto - vokálně experimentální soubor - často a rádo překračuje hranice klasických žánrů, aby se pokusilo sledovat vývoj zábavnější hudební produkce. Věrno mottu „Muži mlsají vždy rádi“ si Affetto společně s Vámi rádo pochutná na vybraných domácích a cizozemských hudebních lahůdkách, které nejsou často k mání.

Náš repertoár je široký a to od české a evropské renesance přes soudobou klasiku, až po úpravy spirituálů, písní Beatles nebo Slávka Janouška, využívání barevných možností mužského čtyřhlasu a v neposlední řadě spojení pěveckého mistrovství s tradičními i méně obvyklými nástroji jako jsou klavír, varhany, cimbál, tabla nebo didgeridoo. Součástí koncertů je prostorová hra se zvukem v chrámovém i světském prostředí a vždy především intenzívní prožití momentální nálady. Patří k jakési nepsané ctižádosti hudebníků nabízet svému publiku nová překvapení, vracet se k praktikám běžným v minulosti a využívat současné výrazové prostředky. Vznik souboru Affetto vyplynul z našeho společného zájmu o hledání nových cest a možností komorní vokální interpretace. Jsme přesvědčeni, že zpěv jako nejpřirozenější hudební projev nabízí nevyčerpatelné možnosti jemného vystižení nálad a pocitů, které do svých skladeb ukryli autoři všech historických epoch a žánrů,“ uvádí tenorista Vladimír Rychter.

Našimi členy jsou jsou: Aleš Procházka (bas), Vladimír Richter a Marek Olbrzymek (tenor), Jan Mikušek (kontratenor). Společnými znaky všech pěvců je profesionální hudební vzdělání získané na středních a vysokých hudebních školách, sólistická erudice, znalost autentické interpretace staré hudby, bohaté zkušenosti s provozováním hudby soudobé. Pro poličský koncert byl přizván klavírista a zpěvák Ondřej Múčka,“ dodává.

Koncert se koná ve čtvrtek 8. března 2018 od 19.00 hod. v hudebním sále Centra Bohuslava Martinů v Poličce.

 

Více na www.cbmpolicka.cz

 

KONTAKT:

ALENA ZAVORALOVÁ

Městské muzeum a galerie Polička

Centrum Bohuslava Martinů

Tylova 114

572 01 Polička

+420 461 723 855

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.cbmpolicka.cz

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti