Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

V sobotu 28. 4. poličské muzeum zahajuje výstavu nestárnoucí stavebnice Merkur. Přítomen bude i její autor Jiří Mládek. Vernisáž bude doplněna ukázkou modelů postavených ze stavebnice Merkur na dálkové ovládání Martina Stupňánka, který vám ukáže zmenšený UNC stroj, terénní auto nebo robotického pavouka.

Již od roku 1928 se ve výkladech hračkářství objevuje první stavebnice s názvem Merkur. O dva roky později se začíná prodávat již v šesti velikostech. Výroba oblíbené dětské hračky se nezastavila ani v nejtěžších dobách – továrna přežila válku i Vítězný únor, i když se ze stavebnice, vlivem vývozu, na nějaký čas stalo podpultové zboží. Navzdory překotnému vývoji v hračkářském průmyslu posledních dvacet let je stavebnice stále oblíbená. Přijďte se i Vy seznámit s prostou genialitou perforovaných plíšků, šroubků a koleček. Výstava Fenomén Merkur vznikla díky spolupráci s největším sběratelem této stavebnice Jiřím Mládkem, který jí zasvětil přes třicet let svého života. Jeho model Ocelového města je dokonce zapsaný v Guinessově knize rekordů.

Výstava vás zavede nejen do historie této slavné stavebnice, ale také vám ukáže, jaké pozoruhodné věci z ní lze sestavit. Čekají vás pečlivě vybrané exponáty – auta, traktory, lokomotivy, obří jeřáby či ruské kolo a Petřínská rozhledna. Výstava zároveň zve všechny malé i velké návštěvníky ke hře, a to přímo v merkurové herně, kde si mohou pohrát a postavit vlastní model. 

Vernisáž se koná v sobotu 28. dubna 2018 od 14.00 hod. v poličském muzeu. Výstava potrvá až do 2. září 2018 a navštívit ji můžete i ve svátek 1. května 2018.   

Více na www.cbmpolicka.cz

KONTAKT:

ALENA ZAVORALOVÁ

Městské muzeum a galerie Polička

Centrum Bohuslava Martinů

Tylova 114

572 01 Polička

Tel.: +420 461 723 855

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.cbmpolicka.cz

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti