Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

Nemusíte se bát, zabalit se to rozhodně nechystáme, naopak! V duchu vánoční výstavy, na které návštěvníky čekají vitríny plné zajímavých předmětů zabalené jako dárky, jsme pro vás připravili drobné předvánoční tvoření, kde se naučíte, jak lze zajímavě ozdobit dárky pomocí materiálů, které máte doma.

Poličské muzeum si pro letošní rok připravilo hned dvě vánoční výstavy. První s názvem VÁNOCE Z DEPOZITÁŘE je o věcech darovaných, o jejich prvním životě v domácnosti i druhém životě v muzeu a galerii. Druhá výstava – ZIMA NAPŘÍČ VÝTVARNÝM UMĚNÍM – je průřezem sbírkou výtvarného umění se spojujícím motivem zimy. Bude rozdělena do tří celků, a to Svatá rodina v dílech starých mistrů, Krajináři Vysočiny a Moderní umění.

Obě výstavy se nesou v duchu 140. výročí založení poličského muzea. Bylo to právě v 80. letech 19. století, kdy naši předkové z Musejního spolku Palacký pořádali první výstavy právě o Vánocích. Ty letošní budou zahájeny v sobotu 13. listopadu 2021 od 14.00 hodin tvořivou dílnou pro děti i dospělé s názvem ZABALENÁ VERNISÁŽ. Návštěvníci se naučí, jak lze zajímavě ozdobit dárky pomocí snadno dostupných materiálů,“ uvádí kurátorka výstavy a etnografka muzea Mgr. Stanislava Cafourková. „Výstavou také děkujeme našim příznivcům a dárcům, bez jejichž pomoci by muzeum nemohlo plnit svou společenskou roli“, dodává.

Přijďte si k nám natrénovat balení dárků, ať se letos vytáhnete. I z obyčejné věci uděláte díky stylovému balení dárek, který potěší hned dvakrát.

Nejjednodušší je dárek zabalit do látky, šátku. Jde o japonskou techniku furoshiki nebo prostě o uzlík českého Honzy. Krásná utěrka, ubrus, ručník, šátek, zástěra nebo látková taška, které použijete jako obalový materiál, udělá větší radost než papír a je druhým dárkem. Navíc se dá použít opakovaně, bez odpadu. Dalším osvědčeným způsobem zdobení dárku je bezpochyby „harmonika“. Jednoduchým pravidelným skládáním stránek staré knížky nebo časopisu vytvoříte třeba anděla. Jako hlavičku použijeme makovičku a rázem vznikne ozdoba balíčku, kterou následně můžete zavěsit třeba na stromeček. Nakonec se můžeme vrátit do dětských let. Budeme vyrábět balicí papír dekorovaný vánočními motivy z bramborových tiskátek.

A tak si nenechte toto tvůrčí odpoledne utéct. Vždyť Vánoce jsou tu dřív, než řeknete „sotva začal listopad“.

Těšíme se na vás!

 

Více na www.cbmpolicka.cz

KONTAKT:

ALENA ZAVORALOVÁ

Městské muzeum a galerie Polička

Centrum Bohuslava Martinů

Tylova 114

572 01 Polička

+420 461 723 855

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.cbmpolicka.cz

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti