Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

 V adventním a vánočním čase můžete v poličském muzeu tradičně navštívit vánočně laděnou výstavu. Na správnou sváteční notu vás kromě vůně jehličí a koled naladí pestře malované figurky svaté rodiny, pastýřů, sedláků, venkovanek, měšťanů, ale i ovcí, kulisy krajiny, jednotlivých stromů, domů i hradů. BETLÉM bude hlavním tématem letošní výstavy … přesně tedy 20 betlémů!    

Základem instalace budou papírové betlémy od současných umělců Jiřího Knapovského a Jaroslava Heraina, kteří jsou pokračovateli tradičního malování betlémů na papír podle pojetí betlemářské oblasti Ústí nad Orlicí.“ uvádí etnografka muzea Mgr. Stanislava Cafourková. „Půvabný biblický příběh o narození chudého dítěte ve chlévě, o solidaritě nemajetných pastýřů a venkovanů si naši předkové připomínali o Vánocích ve svých domácnostech, ale přenesli jej také do svého okolí – do měst, do krajiny, do místopisných názvů. Na mapě najdete ulici Na Betlémě, osadu Betlém, Betlémskou jeskyni atd.“ dodává etnografka a kurátorka výstavy.

K vidění budou i netradiční varianty betlémů - betlém tříkrálový, hromniční a postní. Jak se liší od klasických vánočních jesliček, si návštěvníci musí odhalit sami! Výstava betlémů SLYŠTE, SLYŠTE, PASTUŠKOVÉ! začíná v neděli 20. listopadu 2022 a trvá do 8. ledna 2023.

Vernisáž se uskuteční v neděli 20. listopadu v 16 hodin ve výstavních sálech muzea. Těšit se můžete na zpívání koled žáky ZUŠ B. Martinů Polička a voňavé pohoštění. V tvořivé dílně si vyrobíte tradiční nebo moderní dekoraci do betléma i na stromeček.

Více na www.cbmpolicka.cz

KONTAKT:

SIMONA VALACHOVÁ

Městské muzeum a galerie Polička

Centrum Bohuslava Martinů

Tylova 114

572 01 Polička

Tel.: +420 461 723 855

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.cbmpolicka.cz


 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti