Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

 Již víc než deset let se na různých místech po celé České republice vždy v březnu připomíná smutné výročí. 8. března 1944 nacisté v koncentračním táboře Osvětim-Březinka zavraždili 3 792 nevinných mužů, žen i dětí. Šlo o vězně terezínského rodinného tábora v Osvětimi, kteří byli toho dne, respektive následující noc posláni do plynových komor.

Gymnázium Polička ve spolupráci s Městským muzeem a galerií Polička a Městským úřadem pořádají dne 16. března 2023 happening Pamatuj!

Od 13:30 proběhne v aule poličského gymnázia beseda s ředitelem Památníku Terezín PhDr. Janem Roubínkem a Mgr. Stanislavem Konečným, historikem a autorem knihy Lid bible v Poličce. Beseda je určena jak pro studenty, tak širokou veřejnost.

Od 15:30 bude následovat slavnostní odhalení 6 kamenů zmizelých v ulici Riegrova čp. 36 na památku členů rodiny Schlesingerovy a pana Lea Schneiera, deportovaných v prosinci 1942 do sběrného tábora v Pardubicích a odsud následně do Terezína a Osvětimi.

Kameny zmizelých, jinak také Stolpersteine, jsou dlažební kostky s mosazným povrchem vsazené do chodníku, jež mají připomínat osudy těch, kteří byli zavražděni v koncentračních táborech. Každý kámen připomíná jednu konkrétní osobu prostřednictvím textu na mosazné destičce, kde je uvedeno jméno, datum narození a úmrtí a místo transportu dané oběti. V minulém roce bylo v Poličce položeno prvních devět kamenů. Město postupně představí 33 svých bývalých spoluobčanů, kteří se už z koncentračních táborů do Poličky nikdy nevrátili.

Akci zahájí přímo před domem čp. 36 v Riegrově ulici sám pan starosta města Jaroslav Martinů. S projektem Kameny zmizelých seznámí blíže PhDr. Jan Roubínek a o konkrétních poličských obětech holocaustu promluví historik a archivář Mgr. Stanislav Konečný. Za židovskou obec vystoupí s tradiční hebrejskou modlitbou za zemřelé pan Daniel Vaněk, kantor Federace židovských obcí. Celou akci zahájí a uzavře pěvecký gymnaziální sbor Juliettes, který zazpívá českou a izraelskou národní hymnu.

Od 20:00  vystoupí v rámci happeningu Pamatuj! v klubu Tylova domu kapela Mackie Messer Klezmer Band zaměřující se na volnou interpretaci židovských písní ze střední a východní Evropy.

Více na www.cbmpolicka.cz a www.gympolicka.cz

KONTAKT:

RADKA VOSTŘELOVÁ

Městské muzeum a galerie Polička

Centrum Bohuslava Martinů

Tylova 114

572 01 Polička

Tel.: +420 461 723 855

e-mail:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

www.cbmpolicka.cz

                                                      


 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti