Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

Vánoce, Christmas, Weihnachten, Noël, Natale, Jul, Boże Narodzenie, Božić, Різдво, Χριστούγεννα … to všechno jsou názvy Vánoc v evropských zemích. Přijďte do poličského muzea nasát atmosféru Vánoc z nejrůznějších koutů Evropy a poznat, nakolik se zvyky jejich obyvatel liší od tradičních českých Vánoc.

Napadlo vás někdy, jak a kdy slaví vánoční svátky v jiných zemích? Co mají společného nebo čím se liší od našeho pojetí Vánoc? Jak zdobí své stromečky a na čem si pochutnávají při štědrovečerní večeři? Kdo jim naděluje dárky a jaké jsou jejich tradice a zvyky? Odpovědi naleznete na vánoční výstavě poličského muzea, která přibližuje, jak prožívají Vánoce v jiných evropských zemích.

Na výstavě na vás čekají tradiční dárkonoši, kteří nosí dárky v sousedních zemích, jako je Father Christmas ve Velké Británii, švédský skřítek Tomte s kozou nebo tradiční holandský Mikuláš Sinterklaas se svým pomocníkem Černým Petrem. Seznámíte se s postavami Tří králů, kteří nadělují dárky ve Španělsku. Zapomenout nesmíme na čarodějnici Befanu, která vhazuje italským dětem dárky komínem. Budete obdivovat různorodé varianty nazdobených vánočních stromečků, propracované vánoční ozdoby himmeli ze severských a pobaltských států nebo se seznámíte s netradičními svátečními pokrmy. Výstava je plná aktivit pro děti, mohou si například vyrobit vánoční přání nebo napsat dopis Ježíškovi. K dispozici jim bude vánoční stromek, který si mohou nazdobit podle svého gusta.  Připravená bude i dotyková obrazovka s interaktivní mapou Evropy, kde si vyhledají a prohlédnou množství zajímavostí. Určitě by také neměly zapomenout postarat se o vánočního strýčka Tia de Nadal, jako to dělají děti po celou dobu adventu ve španělském Katalánsku. Jak vypadá tento poněkud nezvyklý vánoční dárce? Přijďte se s ním osobně seznámit!

Vernisáž výstavy se uskuteční v neděli 19. listopadu v 16 hodin ve výstavních sálech muzea. O hudební doprovod se postará dívčí pěvecký sbor Juliettes pod vedením Ellen Erbesové, který zazpívá výběr zahraničních vánočních koled. Součástí vernisáže bude tvoření zaměřené na výrobu skandinávských papírových ozdob, jimiž si doma můžete ozdobit vánoční stromek. Výstavu můžete navštívit až do 7. ledna 2024.

Výstava se koná ve spolupráci se Slováckým muzeem v Uherském Hradišti, Muzeem Vyškovska a Vlastivědným muzeem v Šumperku.

 

KONTAKT:

SIMONA VALACHOVÁ

Městské muzeum a galerie Polička

Tylova 114

572 01 Polička

Tel.: +420 461 723 855

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti