Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

Procházka připomene jeden ze zlatých věků města Poličky, představí urbanistickou koncepci nové čtvrti za rybníkem a zahrne i návštěvu interiéru evangelického kostela, Masarykovy ZŠ a činžovního domu na nábřeží. 

 „Potřeba bytů pro obyvatele města, ať již se jednalo o městské úředníky, profesory učitelského ústavu, nynějšího gymnázia, či lékaře a později i pro důstojníky přidělené do muniční továrny, podnítila v Poličce po 1. světové válce čilý stavební ruch. Nejzřetelnější byl na téměř nezastavěném území „za rybníkem“, jižně od města, kde dosud stála pouze budova c.k. učitelského ústavu a několik stodol.“ vysvětluje hojnou stavební činnost v Poličce historik umění PhDr. David Junek. „Nesporný rozhled představitelů města, jejich odvaha, iniciativa i šťastná ruka vedly k modernizaci města při dodržení vysokých urbanistických a estetických hledisek. Výsledky byly pozoruhodné – vzorová nová čtvrť za rybníkem s činžovními domy, školou, evangelickým kostelem a divadlem.“ dodává.   

Při příležitosti Mezinárodního dne průvodců můžete tyto pozoruhodné výsledky obdivovat v rámci komentované procházky s poutavým výkladem PhDr. Davida Junka. Sraz je v sobotu 24. února ve 14.00 hod. v parku na mostu ke gymnáziu. 

 

Více na www.cbmpolicka.cz 

 

KONTAKT:  

SIMONA VALACHOVÁ 

Městské muzeum a galerie Polička 

Tylova 114 

572 01 Polička 

Tel.: +420 461 723 855 

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

 
 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti