Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

Městské muzeum a galerie Polička přijalo v roce 2017 ojedinělý a unikátní dar - ucelený soubor originálních dopisů, které psal Bohuslav Martinů svému krajanovi, příteli Franku Rybkovi. Do sbírek muzea se je rozhodli věnovat potomci skladatelova přítele žijící v Americe. Nyní byly dopisy převezeny do České republiky a stanou se součástí nejrozsáhlejší sbírky rukopisů významného českého skladatele Bohuslava Martinů v jeho rodném městě.

001 1001 2001 3001 4

 

    V Městském muzeu a galerii Polička je uložena unikátní sbírka notových i nenotových autografů jednoho z nejvýznamnějších českých skladatelů a klasiků hudby 20. století - Bohuslava Martinů (1890 – 1959). Vzhledem k tomu, že Martinů strávil více než polovinu života v zahraničí a živil se téměř výhradně komponováním hudby, množství dochovaných notových i nenotových autografů, fotografií a korespondence je ve srovnání s ostatními autory mimořádně vysoké. Tento materiál je rozptýlen v různých institucích i v rukou soukromých osob po celém světě, ovšem sbírka v jeho rodném městě je jednoznačně nejrozsáhlejší a nejucelenější.

     Část tajemství bohatých sbírkových fondů muzea poodhaluje originální expozice Barevný svět Bohuslava Martinů, návštěvníci tak mají možnost seznámit se s výjimečnou osobností Bohuslava Martinů prostřednictvím vizuálně atraktivního obrazového materiálu, originálních osobních předmětů a dokumentů z majetku rodiny Martinů.

     Nyní se sbírka Bohuslava Martinů, kterou tvoří na 3.600 sbírkových předmětů, významně rozšíří o soubor více než stovky originálních dopisů Bohuslava Martinů, které psal v letech 1940 - 1959 svému příteli Františku Rybkovi žijícímu v USA. Dopisy se poličskému muzeu rozhodl věnovat syn adresáta dr. Fr. James Rybka se svými sourozenci.

     Dr. Fr. James Rybka (1935) se narodil v New Yorku rodičům, jež se věnovali klasické hudbě. Jeho otec František, violoncellista a varhaník, emigroval do Ameriky v roce 1913 po absolutoriu brněnské varhanické školy pod vedením Leoše Janáčka. Jeho žena Doris Summersová byla klavíristka. Jejich syn James, na rozdíl od druhého syna Borise, hudební talent nezdědil, vystudoval lékařskou fakultu Cornellovy univerzity, stal se chirurgem a od roku 1970 žije s rodinou v kalifornském Sacramentu.

     Předání dopisů se konalo na americké půdě již v říjnu loňského roku u příležitosti oslavy Dne vzniku republiky na velvyslanectví ve Washingtonu za přítomnosti několika členů rodiny dr. Rybky, kteří přijeli z Kalifornie, Pennsylvánie a New Jersey. Při slavnostní ceremonii převzal dopisy velvyslanec Hynek Kmoníček, který zavítá do skladatelovy rodné Poličky, aby osobně předal tyto vzácné dokumenty.

     K přijetí tohoto výjimečného daru se vyjádřila také ředitelka muzea Mgr. Pavla Juklová: „Městské muzeum a galerie Polička si velice cení rozhodnutí Jamese Rybky a jeho rodiny, věnovat do sbírek muzea tento unikátní soubor dopisů. Jedná se o cenný dar a hodnotný pramenný materiál, který je významný z hlediska svého rozsahu i obsahu. Některé z dopisů jsou zcela neznámé a mohou dokreslit a ozřejmit mnohé souvislosti ze života a díla Bohuslava Martinů.“

     Oficiální předání rukopisů se uskuteční ve čtvrtek 29. 3. 2018 v 10.00 hod. v Centru Bohuslava Martinů v Poličce za účasti pana velvyslance Hynka Kmoníčka a starosty města Poličky Jaroslava Martinů, kam jsou zváni také novináři. Veřejnosti budou rukopisy představeny v rámci tématické besedy, která se uskuteční v květnu v rámci Martinů Festu.

 

Video české televize z předávání dopisů v USA naleznete zde:

Velvyslanec Kmoníček převzal originální dopisy Bohuslava Martinů

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti