Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

V seriálu dokumentů na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové, moderátor Petr Voldán postupně přibližuje historii i současný život devíti věnných měst českých královen.
12. srpna zavítal i k nám, do Poličky...

Polička  - v této věži se narodil Bohuslav MartinůMěstské hradby v PoličceCentrum města Poličky s kašnou a barokní radnicí, která vypadá spíš jako zámekUnikátní rondokubistické činžovní domy v PoličcePamětní deska na rodném místě Bohuslava Martinů

 Polička  - v této věži se narodil Bohuslav MartinůMěstské hradby v PoličceCentrum města Poličky s kašnou a barokní radnicí, která vypadá spíš jako zámekUnikátní rondokubistické činžovní domy v PoličcePamětní deska na rodném místě Bohuslava MartinůRodná světnička Bohuslava Martinů ve věži kostela sv. JakubaUlička Na Bídě a domky na vnější straně hradebPolička - vila B. ŠmídaPolička - vila B. Šmída - detailSvětnice Bohuslava MartinůRondokubismus v Českém rozhlase Hradec KrálovéRestaurátor Petr GláserRavensburger KartonPolička - Šmídova vilaPolička - rondokubismusPolička - Ravensburger KartonZnak města PoličkyMorový sloup v PoličceMariánský morový sloup v PoličceMorový sloup v Poličce

Město na pomezí Čech a Moravy nabízí nejednu zajímavost a jak uslyšíte v dalším pokračování našeho seriálu, netýkají se jen historie. I když ta převažuje. Ovšem o důvodech, proč Polička jako Královské věnné město posílala na královský dvůr zrovna oves se moc podrobností vypátrat nedá. To třeba kolem náměstí a zvlášť 22 metrů vysokého Mariánského morového sloupu je informací a pozoruhodných detailů spousta. Sloup je považován za vrcholné dílo tohoto druhu u nás a tak jsme mu věnovali v pořadu velkou pozornost. Petr Voldán si o morovém sloupu, vytvořeném v letech 1727-1731, povidal nejen s historikem Městského muzea a galerie v Poličce Davidem Junkem. Jaké to je restaurovat národní kulturní památku, vrcholné dílo barokního sochařství, to se dozvíte od restaurátora a stavebního historika Petra Glásera.

Co byste asi neměli vynechat při návštěvě Královského věnného města Polička, to je soubor obytných domů, reprezentujících specifický architektonický rondokubistický styl. I na Petra Voldána dýchl závan prvorepublikových časů a v pořadu se pokusil vám tento zážitek zprostředkovat opět s Davidem Junkem. A při mapování architektonických skvostů Poličky nemohli zapomenout ani na pozoruhodnou vilu architekta a stavitele Bohuslava Šmída. Možná vás navíc překvapí, že prvorepubliková vila a její stavitel a majitel mají i vazbu na výraznou osobnost, neoddělitelně s Poličkou spojenou - na skladatele Bohuslava Martinů.

Dlouhou tradici má v Poličce pivovarnictví. Pivo tu vaří už víc než 500 let. Proto také zastávka s reportážním mikrofonem v Měšťanském pivovaru. Petr Voldán totiž zjistil, že dvě jména tamního piva Otakar a Eliška mu až nápadně ladí s historickými postavami našich dějin. Ale za pozornost stojí v Poličce i současné dění. Z kulturních akcí vám krátce přiblížíme tu, kterou každoročně doslova žije celé město. MIME Fest Polička - Mezinárodní festival neverbálního umění už totiž i díky výjimečné organizatorské osobnosti Radima Vizváryho přitahuje představitele světové mimické scény.

Naopak zase z Poličky do celého světa míří produkce skládaček puzzle a společenských her z výrobních hal firmy Ravensburger, navazující na tradice společnosti Tofa Polička. I mezi supermoderní roboty a lasery natáčel Petr Voldán jednu z kapitol dokumentu o věnném městě.

Ale Polička je především magnetem nejen pro naše obdivovatele Bohuslava Martinů. Rodiště skladatele, jeho světnici ve věži kostela sv. Jakuba i expozici v muzeu touží vidět turisté ze všech světadílů. V pořadu vystoupáte po skoro dvou stovkách schodů, po kterých prý často malého Bohuslava nosil domů na zádech jeho otec, uslyšíte, jakým byl Martinů studentem a zazní i jeho klavír...

Malebné historické město Polička najdete ve výšce 555 metrů nad mořem v krajině Českomoravské vrchoviny. Unikátních 1220 metrů gotických hradeb doposud střeží historické jádro této brány Žďárských vrchů. Kulturní nadšenci jistě uvítají různorodou nabídku festivalů, které se po celý rok konají právě v rodném městě českého představitele hudební moderny Bohuslava Martinů. Městu Poličce také patří jeden z nejstarších českých hradů - Svojanov.

Rodná světnička Bohuslava Martinů
Unikátní, romantické, i když pro život trochu nepraktické místo, je neodmyslitelně spjato s tímto představitelem hudební moderny. Ve výšce 36 metrů ve věži kostela sv. Jakuba se slavný skladatel narodil a pětičlenná rodina Martinů zde žila až do jeho 11 let. Vystoupejte 192 schodů do věže a odměnou bude nejen magické místo se světničkou vybavenou původním nábytkem rodiny Martinů, ale i krásný výhled na město Poličku a jeho okolí.

Poličské hradby
Mohutné kamenné hradby zpevněné 19 baštami, které v délce 1220 metrů obepínají celé historické jádro města, patří mezi nejzachovalejší hradební opevnění ve střední Evropě. Velmi pěkná je procházka kolem hradeb v parku nebo procházka přímo po ochozu hradeb s průvodcem.

Poličská radnice patří mezi tři nejvýznamnější barokní radnice v zemi
Přestavba původně gotické stavby byla dokončena v roce 1744 podle návrhu císařského architekta Františka Maxmiliána Kaňky, který patřil ve své době mezi nejuznávanější a také nejdražší architekty. V budově radnice si mohou návštěvníci prohlédnout barokní kapli sv. Františka Xaverského, jež prostupuje dvěma patry a dodnes je v úplnosti dochována její původní výzdoba. V budově radnice jsou soustředěny stálé galerijní expozice: sbírky Starého a Moderního umění na Poličsku, Obrazová galerie rohu Hohenemsů a Bohuslav Martinů ve výtvarném umění.

Centrum Bohuslava Martinů v Poličce
Představuje Centrum zábavy, poznání i odpočinku, interaktivní výstavy a dílny pro děti i dospělé. Centrum se nachází v historické budově někdejší měšťanské školy, kterou navštěvoval Bohuslav Martinů již jako chlapec a po první světové válce zde vyučoval hře na housle. V CBM se nacházejí tyto expozice: Historie města Poličky a okolí, Sklářství na Horácku, Třída Bohuslava Martinů, Barevný svět Bohuslava Martinů, audiovizuální sál s filmy o životě a díle B. Martinů, výstavní sál a muzejní zahrada.

Hrad Svojanov leží v krásné krajině hlubokých lesů a je dnes jediným hradem u nás, kde se mísí gotika s empírem, tedy středověk s 19. stoletím. Hrad nabízí několik prohlídkových okruhů a je to místo jako stvořené pro rodinný či romantický výlet. Každá prohlídka interiérů hradu je vedena průvodci oděnými v dobových kostýmech. Od roku 1910 je hrad vlastnictvím města Poličky. V letním období v areálu probíhá bohatý kulturní program.

Můžete také soutěžit o zajímavé ceny, včetně publikace “Královny a jejich věnná města”. Abyste některou z cen získali, stačí odpovědět správně alespoň na pět otázek, které uslyšíte každou neděli po odvysílání pořadu. Odpovědi posílejte buď písemně na adresu Český rozhlas Hradec Králové, Havlíčkova 292, PSČ 500 02 Hradec Králové nebo elektronicky na adresu Diese E-Mail-Adresse ist vor Spambots geschützt! Zur Anzeige muss JavaScript eingeschaltet sein!

A teď už sedmá soutěžní otázka k pořadu z věnného města Poličky. Jak se jmenuje specifický český architektonický sloh, používající kruhové a oblé tvary, ve kterém byl postaven za první republiky unikátní soubor činžovních domů v Poličce?

Příští neděli vás Petr Voldán v pokračování letního putování po Královských věnných městech pozve do Mělníka.

V seriálu dokumentů na vlnách Českého rozhlasu Hradec Králové vám postupně přiblížíme historii i současný život devíti věnných měst českých královen. 

 

 

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti