Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

4 na www 14 na www 14 na www 14 na www 14 na www 14 na www 14 na www 14 na www 1

Husitští bojovníci byli proslulí po celé Evropě. Poráželi válečné výpravy, byli stateční a odhodlaní a jejich vojenská strategie a taktiky se staly legendárními. Husitští válečníci byli často obyčejní, negramotní chlapi, kteří uměli dobře ovládat zemědělské nástroje - okované cepy, kosy, sekery,…, čehož jejich velitelé náležitě využili. Mnoho husitských velitelů uvedlo do praxe i své zkušenosti získané z lapkovské praxe. Právě odtud si přenesli do způsobu svého vedení boje typické prvky jako například nečekané výpady či přesuny v noci, dlouhé pochody v obtížném terénu, umění manévrovat a měnit podle nastalé situace účinně strategii.

Co se inspirovat husity a trošku potrénovat? A platí to i pro ženy! I ty se totiž zapojovaly do válčení, takže musely být ve skvělé kondici!

  • VÝZVA 1.: Pořádný výšlap
  • VÝZVA 2.: Domácí úklid
  • VÝZVA 3.: Nákupy
  • INSPIRACE: Otužování
  • HUSITSKÝ SNĚHOVÝ PĚTIBOJ
  • Z historie posilování
  • Historie fyzické zdatnosti
  • Jak vypadaly plavky napříč historií a jaké jsou žhavé trendy dnes?
  • Z historie otužování

 

 

   VÝZVA 1.: Pořádný výšlap   

vyzva 1 Poradny vyslap

Husité byli trénovaní pochody v obtížném terénu, tak vyrazte na pořádnou svižnou procházku do přírody. Často se přesouvali v noci, ale to vám nyní při zákazu nočního vycházení nedoporučujeme :-)

 

    VÝZVA 2.: Domácí úklid     

vyzva 1 Poradny vyslap

Husitští bojovníci vycházeli z vlastních zkušeností, které nasbírali při zemědělských pracích.

Zkuste doma uklidit, ale opravdu důkladně!

Zaměřte se na:

  •  otírání prachu i na nejvyšších poličkách – posílení stability
  • zametání – nácvik boje s koštětem
  • vytírání – procvičení rovnováhy na kluzkém povrchu
  •  a navíc posílení celého těla
  • umývání záchodové mísy – utužení odvahy a otupění citlivějších stránek

 

    VÝZVA 3.: Nákupy     

vyzva 1 Poradny vyslap

To nejlepší na upevnění trpělivosti, zlepšení umění manévrování a nečekaných výpadů je návštěva supermarketu. Nezapomínejte dodržovat doporučené rozestupy…tak roušky nasadit a do boje!

 

    INSPIRACE: Otužování    

INSPIRACE Otuzovani 1INSPIRACE Otuzovani 1

Ke stažení ZDE:

Otužování je metoda posílení imunitního systému a to se nyní hodí! Obvykle se pod pojmem otužování rozumí sprchování studenou vodou či plavání ve studené vodě, v širším slova smyslu však pojem zahrnuje i celoroční sportování ve volné přírodě a další praktiky. Zvláštním druhem sportovního otužování je zimní plavání, prováděného ve vodě o teplotě pod 10 °C.

 

    HUSITSKÝ SNĚHOVÝ PĚTIBOJ     

HUSITSKY SNEHOVY PETIBOJ kopie

Být husitou nebylo jen tak!

Správný husita musel být silný, statečný a být  v kondici. K tomu mu nepomáhala posilovna, jak to známe dnes, ale každodenní práce a úkony, které se vykonávaly doma i na bojišti. Připravili jsme pro tebe pětiboj, který svojí „tíhou“ husitskou dřinu připomíná. Máš na to?

  1. Vyházej 20 lopat sněhu! Dříve lidé museli obstarávat dobytek a pečovat o koně. Kydání hnoje, který je mimochodem výrazně těžší než sníh, si můžeš vyzkoušet na sněhu. Poznáš, jaké svaly se při této práci namáhají a že to nebyla žádná sranda. 
  2. Zkus se co nejrychleji brodit závějí na vzdálenost 20m! Taktikou husitů bylo zakrývání bahna, třeba na dně vypuštěného rybníka, látkami (vzpomeneš si ze školy, o jakou bitvu se jednalo?). Brodění se bahnem by ti mohlo přiblížit brodění se sněhovou závějí.
  3. Opevni své území a postav sněhovou hradbu! Zabezpečit své území musel každý dobrý voják, ať byl nebo nebyl husita. Používaly se kameny, drny trávy, pařezy a kmeny stromů… všechno co bylo po ruce. Tobě ale nejlépe poslouží pořádná hromada sněhu. 
  4. Běž se podívat na poličské hradby a zkus je přehodit sněhovou koulí! (10ks) Zranit vojáka stojícího na středověkých hradbách nebyla žádná sranda. Bylo potřeba hodit hooodně vysoko. Využij toho, že Polička má jedny z nejzachovalejších hradeb v Evropě a zkus, zda je dokážeš přehodit, nebo zda hodíš sněhovou koulí výš jak tvůj kamarád.
  5. Zkus táhnout kamaráda na saních 20m – uvidíš, jak se zapotíš! Když byly války, museli se lidé stěhovat z hodiny na hodinu a sebou si na vozíku či saních brali jen to nejnutnější. Vyzkoušej táhnout kamaráda na bobech tak rychle, jako bys měl v zádech celou armádu husitských vojáků.

Jan Žižka z Trocnova a Kalicha byl český husitský vojevůdce a autor bojové techniky = vozové hradby. Nikdy nebyl poražen a to i přesto, že neviděl na levé oko a ve stáří byl dokonce úplně slepý. Více se o něm dozvíš na květnové výstavě ŽIŽKA PŘED BRANAMI. Zkus, jak náročné to muselo být, a alespoň tři úkoly z pětiboje vyzkoušej se zakrytým okem.

 

     Z HISTORIE POSILOVÁNÍ     

Z HISTORIE POSILOVANI 1Z HISTORIE POSILOVANI 1

Naše dějiny posilování začínáme od pravěku. Lidé neposilovali cíleně, ale lovci, kteří migrovali za stády zvěře, se fyzickým aktivitám věnovali tak nějak přirozeně. Nemůžeme nezmínit také neandertálce (Homo neanderthalensis). Na rozdíl od nás, druhu Homo sapiens, vznikl tento lidský druh v Evropě, a to v drsných podmínkách dob ledových. Přizpůsobení se jim a náročný život se projevil i na tělesné konstituci neandertálců. Mnozí paleoantropologové dokonce tvrdí, že zástupci tohoto druhu byli zřejmě silnější než jakýkoli dnešní člověk.

Materiál ke stažení ZDE:Z_HISTORIE_POSILOVANI.pdf

 

    HISTORIE FYZICKÉ ZDATNOSTI     

Historie fyzicke zdatnosti 1Historie fyzicke zdatnosti 1Historie fyzicke zdatnosti 1Historie fyzicke zdatnosti 1

Jak se ta naše fyzická zdatnost vlastně vyvíjela? Šlo to pěkné od sběračů až po kulturisty :-)

Materiál ke stažení ZDE:  HISTORIE_FYZICKE_ZDATNOSTI.pdf

 

 

    JAK VYPADALY PLAVKY NAPŘÍČ HISTORIÍ a jaké jsou žhavé trendy dnes?      

JAK VYPADALY PLAVKY NAPRIC HISTORII 1JAK VYPADALY PLAVKY NAPRIC HISTORII 1JAK VYPADALY PLAVKY NAPRIC HISTORII 1

Plavky, oděv určený ke koupání, který dnes již nechybí v šatníku nikoho z nás. Vývoj plavek je velmi pestrý a vyvíjí se každou sezonou. Pokud nahlédneme do historie plavek, tak zjistíme, že můžeme být vděční za dnešní svobodu a pestrý výběr tohoto kousku oblečení. 

Zajímavé je, že dámské plavky se objevily až na konci osmnáctého století, do té doby se ženy koupaly v šatech. První plavky byly vlněné, což byl velmi nešťastně zvolený materiál, protože když se namočily, tak ztěžkly a nositelce zabraňovaly v pohybu. Plavání tedy bylo velmi náročné. Plavky vypadaly spíše jako takový koupací župan, ke kterému mnohdy ženy nosily i punčochy. A dovedete si vůbec představit, jak dlouho asi trvalo, než takové plavky uschly? 

 Materiál ke stažení ZDE: JAK_VYPADALY_PLAVKY_NAPRIC_HISTORII_a_jake_jsou_zhave_trendy_dnes.pdf

 

    Z HISTORIE OTUŽOVÁNÍ     

Z HISTORIE OTUZOVANI 1Z HISTORIE OTUZOVANI 1Z HISTORIE OTUZOVANI 1Z HISTORIE OTUZOVANI 1Z HISTORIE OTUZOVANI 1Z HISTORIE OTUZOVANI 1Z HISTORIE OTUZOVANI 1

Posilovny vyměnila část Čechů za studenou vodu v rybnících a řekách. V posledních měsících výrazně vzrostla obliba v otužování. Profesionální či amatérští sportovci, ale i známé osobnosti sdílí své ledové zážitky. Jak to ale všechno začalo?

Materiál ke stažení ZDE: HISTORIE_OTUZOVANI.pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti