Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

vladimir skacha

V pátek 30. 9. v 17 hodin bude odhalena pamětní deska Vladimíru Škachovi, výsadkáři skupiny Silver B, na nároží ulic Hegerova a 9. května.

Osudy poličského výsadkáře Vladimíra Škachy byly připomenuty v knize Dějiny města Poličky (2015) a o dva roky později na muzejní výstavě Národ se bránil. Nyní byla díky iniciativě plzeňského zájemce o odboj a keškaře Přemysla Černého připravena a městem Polička uhrazena pamětní deska na rohovém domě ulic Hegerova a 9. května (č.p. 491).

Odhalení pamětní desky proběhne v pátek 30. září 2022 v 17. hod. za přítomnosti čestné stráže 43. výsadkového pluku Chrudim, který je pokračovatelem tradic čs. parašutistů, k nimž patřil i výsadek Silver B. Poté bude následovat v muzeu beseda s ukázkami výzbroje výsadkářů české armády.

Strhující popis běžné každodenní, ale smrtí zaplacené, odbojové činnosti Vladimíra Škachy nabízí kniha pracovníka Moravského zemského muzea v Brně Jana Břečky: Silver B neodpovídá, 2004, 2022. Knihu si můžete zakoupit v Městském muzeu a galerii Polička.

Vladimír Škacha - Odhalení pamětní desky.pdf

Vladimír Škacha - životopis.doc

 

 

 

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti