Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

TZ_ 3. 4. 2018

Minulý týden zažilo královské věnné město Polička, jednu z výjimečných událostí týkajících se jejího nejslavnějšího rodáka. Velvyslanec České republiky v USA Hynek Kmoníček předal poličskému muzeu unikátní dopisy, které psal jeden z nejvýznamnějších českých skladatelů a klasiků hudby 20. století – Bohuslav Martinů (1890 – 1959).

rybka 1rybka 2rybka 3rybka 4

rybka 5rybka 6rybka 7rybka 8

 

Bohuslav Martinů se znal s varhaníkem a violoncellistou, Frankem Rybkou, od roku 1925. Blízkými přáteli se stali až v pozdějších letech, kdy se setkali v USA. Soubor dopisů, které poličské muzeum přijalo do svých sbírek, pochází z let 1941 až 1959 a vypovídá mnohé o osobním životě i tvorbě skladatele. Dopisy se poličskému muzeu rozhodl věnovat syn adresáta dr. Fr. James Rybka se svými sourozenci.

„Plním slib, který jsem dal 28. října loňského roku rodině Rybkových, při předání dopisů u příležitosti oslavy Dne vzniku republiky na velvyslanectví ve Washingtonu, že při první vhodné příležitosti do Poličky dorazím, dopisy neztratím a dohlédnu na jejich předání,“ uvedl velvyslanec Hynek Kmoníček při předání vzácného souboru rukopisů starostovi Poličky Jaroslavu Martinů a ředitelce poličského muzea Mgr. Pavle Juklové. „Dopisy ze 40. let vyznívají, jako kdyby byly psané včera. Je to ojedinělý náhled do jeho osobního a přátelského života v Americe. V jednom dopisu například popisuje, jak ho posedla strašná lenost, kvůli které se mu nechce ani komponovat,“ dodal s úsměvem Kmoníček.

„Velice děkuji a oceňuji nevšední dar od rodiny Rybkových žijících v USA, kterým je soubor stovky  dopisů, které psal největší poličský rodák, hudební velikán Bohuslav Martinů svému příteli Františku Rybkovi. Tímto nezištným darem zásadním způsobem rozšiřujeme jedinečnou sbírku dokumentů, které naše město vlastní a které vyprávějí a dokumentují život a dílo jednoho z největších hudebních skladatelů 20. století,“ komentuje přijetí dopisů starosta města Jaroslav Martinů.

Unikátním a ojedinělým darem se nyní budou zabývat nejen odborníci z poličského muzea. „Dopisy se musí nejprve zaevidovat, přepsat a zdigitalizovat. V budoucnu plánujeme jejich vydání. Doufáme, že nám osvětlí období skladatele, které nemáme dostatečně zmapováno,“ uvedla muzikoložka muzea Doc. Monika Holá. Mimo jiné máme v muzeu uloženu unikátní sbírku notových i nenotových autografů. Vzhledem k tomu, že Martinů strávil více než polovinu života v zahraničí a živil se téměř výhradně komponováním hudby, množství dochovaných notových i nenotových autografů, fotografií a korespondence je ve srovnání s ostatními autory mimořádně vysoké,“ dodává.

Oficiální předání rukopisů proběhlo ve čtvrtek 29. 3. 2018 v hudebním sále Městského muzea a galerie Polička a Centra Bohuslava Martinů. Po skončení oficiální části předání rukopisů, které proběhlo za velkého zájmu médií, si pan velvyslanec Hynek Kmoníček prohlédl expozici Barevný svět Bohuslava Martinů. Poté vystoupal schody do věže kostela sv. Jakuba a navštívil rodnou světničku slavného poličského rodáka. Společně se starostou a místostarostou města Poličky se poklonil památce Bohuslava Martinů u jeho hrobu na hřbitově sv. Michala.

Veřejnosti budou rukopisy představeny v rámci tematické besedy, která se uskuteční 23. května od 18.00 hodin jako doprovodná akce Martinů festu, taktéž v centru. Během besedy se seznámíte s rámcovým obsahem dopisů, okolnostmi jejich vzniku, ale také s osudy jejich protagonistů. Originály dopisů bude možné si v rámci této akce prohlédnout na vlastní oči.

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti