Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

Se stejnou nadějí jako minulý rok vás chceme povzbudit, nerezignujte na Velikonoce. Užijte si je neobvykle, přesto svátečně, tradičně a v rodinném kruhu. (Ušetříte na koledě J :-)) ).

Kolektiv Městského muzea a galerie Polička

1020xvelikonoce 0

VELIKONOCE – SVÁTKY JARA slaví lidé od nepaměti. Příroda se probouzí, i když ji lidé nepozorují, i ve válečném či epidemickém stavu, v dobách hojnosti a moderního života.

Velikonoce znamenají nový život pro přírodu, jarní termín si k největším svátkům vybrali židé a později i křesťané. Ti jako připomenutí smrti Ježíše Krista a oslavu jeho vzkříšení. Velikonoce = Velká noc je noc z Bílé soboty na neděli velikonoční. Zahrnují více dnů než jenom pondělí, které získalo špatnou pověst.

HLAVNÍMI SYMBOLY jsou

 VEJCE – KRASLICE – z vejce se rodí nový život a je potravou

POMLÁZKA – z živých svěžích prutů

MLÁĎATA – kuřátka, beránek

TRADIČNÍ POKRMY, které dodávají sílu

LIDSKÁ POSPOLITOST

 

Tak jako se lidové zvyky a obyčeje obměňují jen pozvolna,

i následující inspirace vám proti loňsku přináší pouze malé změny.


Přejeme Vám jen to nejlepší,
ať máte doma pohodu největší.

 

     KVĚTNÁ NEDĚLE  28. BŘEZNA 2021    

Popis a tradice – To je ten pravý začátek jara. V kostele se světí jívové kočičky – naše první květy. Děti obcházely hospodáře se zeleným stromkem, kterému se říkalo „létečko“. Bylo zdobené barevnými vyfouknutými kraslicemi, vystřihovanými kytičkami, stuhami, svatými obrázky apod.

01 kvetna nedele 101 kvetna nedele 101 kvetna nedele 101 kvetna nedele 101 kvetna nedele 1

Koleda

Smrt vynesem za lesem, nové leto přinesem.

Fijala, růže, kvísti nemůže, až jí milý Pánbu pomůže.

Ó ty svatá Marketo, dej nám dobré léto

Na pšeničku, na žito

Ať je můžem žíti a Boha chváliti.

Svatej Jiří, svatej Ján po věnečku veze nám.

Nám, nám, nám, mládencům a pannám.

Podle Jitřenky z r. 1894

 

Pokrm

Na Květnou neděli se nemělo nic péci, aby se nezapekl květ stromů.
Květinové mohou být však vaše talíře, hrnečky nebo ubrus.

Výtvarná aktivita – 

Výtvarná aktivita –NECHTE SVÉ DVEŘE ROZKVÉST

kocicky venec www 1kocicky venec www 1

Při procházce do přírody nařežte jívové kočičky a upravte z nich věneček. Opadané květy snadno dolepíte.

Přírodní aktivita – OSENÍ NEBO ŘEŘICHA

 03 zeleny ctvrtek 303 zeleny ctvrtek 303 zeleny ctvrtek 3

Do vajíčkové skořápky dejte hlínu nebo vatu a zasejte semínka řeřichy nebo pšenice. Podobně poslouží seříznutá plastová lahev. Osení vám sice nevzejde do Velikonoc, ale i po nich vám bude užitečné – do polévky.

  

TIP Jakékoliv pučící větvičky můžete použít i na JARNÍ VRKOČ:  Návod na JARNÍ VRKOČE


       ŠKAREDÁ ČILI SAZOMETNÁ STŘEDA       

Popis a tradice – Je to den Jidášovy zrady. Říká se, že se na Ježíše škaredil. Jméno Sazometná má od vymetání sazí z komína. Kdo se v ten den mračí, bude se prý mračit každou středu v roce. Takže se usmívejte!

02 skareda streda 102 skareda streda 102 skareda streda 1

PokrmTRHANCE
I jídlo má vypadat nepovedeně. Nejlepší příležitost, jak děti nechat připravit samostatně třeba placky, palačinky nebo bramboráčky a pochválit je, i když se jim nepovedou.

02 skareda streda 1

Aktivita – VYRÁBĚNÍ VELIKONOČNÍCH KARTIČEK – SMAJLÍKŮ A EMOTIKONŮ

Buďte pozitivní ve smyslu nálady. Dokreslete podle vzoru nebo své vlastní fantazie, vybarvěte a rozstříhejte přáníčka zde: EMOTIKONY předloha

TIP – Udělejte radost blízkým, známým a sousedům a v rámci procházky jim nastrkejte přáníčka do schránky. Přáníčka můžete i vyfotit a sdílet a posílat pomocí moderních technologií!


       ZELENÝ ČTVRTEK  1. apríla 2021      

Popis a tradice – Poslední den, kdy jsou slyšet kostelní zvony, poté utichnou až do Bílé soboty (odlétají do Říma). V těch dnech chodí děti po vsi s klapačkami a řehtačkami. Zelený čtvrtek je také dnem poslední večeře Ježíše Krista, při ní jedl hořké byliny. Proto se jedí zelené pokrmy. A letos na ten den připadá apríl! Šprýmy a škodolibosti zná celá Evropa…

03 zeleny ctvrtek 103 zeleny ctvrtek 103 zeleny ctvrtek 1

TIP - Zkuste si s dětmi klepat, hrkat a řehtat na cokoli, co doma najdete – v kuchyni toho bude dost :-) Třeba tím uvolníte váš vztek a únavu z proticovidových opatření.

Pokrm„NĚCO ZELENÉHO“ a „JIDÁŠE“

https://www.testovanonadetech.com/aktivita/0790-7-receptu-pro-zeleny-ctvrtek

Tradiční pečivo „jidáše“. Pečou se ze sladkého kynutého těsta a všelijak se zamotávají. To zvládne každé dítě. Když na těstě uděláte uzel a jeden konec rozříznete, vznikne ptáček. Aby bylo pečivo lesklé a hladké, potřete je vajíčkem až tak po 3 minutách pečení. Hotové se pokapávají medem a prý ochrání proti hmyzímu štípnutí.

Aktivita – „NĚCO ZELENÉHO“ a „JIDÁŠE“

 

 tulipany

Zelené tulipánky ušijte ze zbytků látek nebo barevného papíru. Květ naplňte vatou pokapanou vonným olejem nebo přidejte nadrolené usušené bylinky či koření, pak zašijte. Na špejli budou hezké jako zápich, bez ní vám mohou provonět oblečení ve skříni. Když vám nějaký jidášek ztvrdne, udělejte z něj také zápich do květináče. Nebo malé ptáčky a točenice upečte z tužšího těsta, třeba i jako perníčky, a poslouží jako další dekorace.

 

         VELKÝ PÁTEK       

Popis a tradice – Je to den soudu a ukřižování Ježíše Krista. Křesťané si připomínají jeho utrpení procházením křížové cesty a přísně se postí.
Lidové zvyky se zaměřují na úctu k přírodním živlům – k vodě a k zemi. Před východem slunce se děvčata chodila opláchnout vodou z potoka, aby jim nenaskákaly pihy. Hlína má odpočívat.

04 velky patek 104 velky patek 104 velky patek 104 velky patek 1


Poslechněte si legendu z Horácka:

Když Pán Ježíš zemřel na kříži, tekla jeho krev na zem pod křížem.

Slepice tam přišly a zobaly. Proto o Velikonocích snášejí červená vejce


TIP – Dobrá zpráva! – na velký pátek se nesmí prát prádlo (máčelo by se v Ježíšově krvi)

Pokrm

Špatná zpráva! NIC!

Nebo si připravte jediné jídlo dne. A to hustou POLÉVKU z toho, co dům dá. Nejčastěji se jedla bílá zelnačka s bramborami, bez uzenin.

04 velky patek 1

Dobrodružná, pohybová a přírodní aktivita 

 

04 velky patek 104 velky patek 1

Pokud chcete najít POKLAD, hledejte ho právě na Velký pátek (trochu pohanských zvyků neuškodí :-)). Udělejte dětem šipkovanou za pokladem (pozor, jde to i doma :-)).Cíl můžete zvolit u nejbližšího potůčku, říčky nebo rybníku. Vezměte si s sebou rukavice a pytel na odpadky. Všímejte si všeho, co kolem roste a žije. Najdete-li nějaký nepořádek, hoďte ho do pytle a „ukliďme Česko“. Voda i půda si zaslouží naši úctu a pomoc.

       BÍLÁ SOBOTA      

Popis a tradice – Bílá sobota má jméno podle bílého šatu nově pokřtěných lidí při večerní bohoslužbě tento den. Je to symbol nového začátku, nevinnosti, začátku s čistým štítem. Po čtyřiceti dnech půstu je třeba dokončit přípravy na nejslavnější den – neděli.
Doma je třeba barvit a zdobit vajíčka a plést pomlázky z vrbového proutí, upéci pokrmy…

05 bila sobota 105 bila sobota 105 bila sobota 105 bila sobota 105 bila sobota 1

05 bila sobota 105 bila sobota 105 bila sobota 105 bila sobota 105 bila sobota 1

Pokrm – MAZANEC a VELIKONOČNÍ NÁDIVKA

https://www.ceskevelikonoce.cz/velikonocni-menu/

Oba pokrmy jsou staré a symbolické. Obsahují mnoho vajec, másla, vzácnější bílou mouku.
Mazanec je mastný, „mazaný“, kynutý bochánek, jeden z nejstarších druhů pečiva. Je to vlastně bílý chleba a chleba je každodenní potrava. (O Vánocích má stejnou funkci vánočka.)
Nádivka, „hlavička“, „hlavnička“ je z pečiva a vajec a také z masa, které po půstu dodá sílu, a z čerstvých zelených bylin. Nádivku můžete podávat místo chlebíčků.

Výtvarná aktivita - ZDOBENÍ KRASLIC

 Už je čas omalovat vajíčka. Slovo kraslice znamená „krásnyj“ = červený, takže základní barvou bývala červená. Jako symbol života sloužila vždy vejce plná, později i vyfouknutá barevná.

TIP – Možná jste letos nestihli koupit barvy na vajíčka. Nevadí, použijte přírodní barviva z kuchyně. Cibulové slupky barví na hnědo, kmín barví na žluto a červené zelí na modrou až tyrkysovou. Jednoduché kreslení na bílá nebo běžná hnědá vejce je také moc pěkné. A znova se vám budou hodit smajlíci.

eggegg

Aktivita – PLETENÍ POMLÁZKY


Pokud jste to ještě nedělali, návody hledejte na internetu nebo si nechte poradit zkušeným koledníkem. Když se vám tento pletenec nepovede,pořiďte si alespoň čerstvý prut se stuhou.

TIP – Pomlázka „pomlazuje!“, proto musí být upletena z mladých vrbových prutů! Jejich síla přechází do všech vymrskaných osob. Cílem bylo vyhnat nemoci, prašivinu, udržet mládí a krásu všech. A to dnes obzvláště potřebujeme!

      BOŽÍ HOD VELIKONOČNÍ 4. DUBNA 2021      

Popis a tradice – Nastala neděle vzkříšení! Den oslav, radosti, hodování. A k tomu patří dobré jídlo snědené u svátečně prostřeného rodinného stolu z nejlepšího nádobí. Jídelníček je bohatší a jeho složení vyplývá z tradice.
Bylo zvykem, že hlava rodiny rozdělila jedno vařené vajíčko (nejlépe kraslici) a podala každému členu rodiny, aby ve světě nezabloudil a našel cestu domů.

 06 bozi hod 106 bozi hod 106 bozi hod 106 bozi hod 106 bozi hod 106 bozi hod 1

06 bozi hod 106 bozi hod 106 bozi hod 106 bozi hod 106 bozi hod 106 bozi hod 1

Pokrm – PIŠKOTOVÝ BERÁNEK

Ten se stal tradičním velikonočním pokrmem až ve 20. století po vzoru města. Ale beránek je symbolem jara i křesťanských a židovských Velikonoc od prvopočátku.

Výtvarná aktivita – BERÁNEK Z POPCORNU

 

BERANEK

TIP – Zazpívejte si jarní písničku. A naučte se s dětmi velikonoční koledu, budete ji přeci zítra potřebovat.

http://www.vasedeti.cz/rodina-a-vztahy/tradice-a-zvyky/velikonocni-koledy-a-basnicky/


Velikonoční pro holky

Kropenatá slepička

snesla bílá vajíčka,

obarvím je, vymaluji,

všechny chlapce podaruji,

pentličky si nastříhám,

na pomlázku jim je dám.

 

Pomlázka

Upletl jsem pomlázku,

je hezčí než z obrázku,

všechny holky, které znám,

navštívím a vymrskám.

Než mi dají vajíčko,

vyplatím je maličko.

      VELIKONOČNÍ PONDĚLÍ      

Popis a tradice – Je to červené pondělí. Červená je barva života, radosti. Zvyky jsou lidové. Chlapci chodí koledovat a dostanou od děvčat kraslice. Tyto zvyky zhusta upadají. Vraťme se proto k dávnější praxi. Ještě v 19. stol. se šlehali navzájem muži a ženy, děti, jak holky, tak kluci; hospodář vyšlehal dobytek.
Koledovat se pak chodívalo také v úterý, příští neděli zase do sousední vesnice, ke vzdálenějším příbuzným, nebo koledovala děvčata.  Koleda má trojí význam, je to básnička či písnička, je to jídlo, které za její přednesení dostaneme, i samotná obchůzka.

06 SCHLOSSEROVA Aula06 SCHLOSSEROVA Aula06 SCHLOSSEROVA Aula06 SCHLOSSEROVA Aula06 SCHLOSSEROVA Aula06 SCHLOSSEROVA Aula

TIP – NAJDĚTE VHODNÝ ZPŮSOB KOLEDOVÁNÍ: zdraví potřebuje každý člen rodiny, jemně se vymrskejte pomlázkou nebo prutem navzájem. V tom nám nebrání ani karanténa. Odložte obchůzku o týden. Koledujte zvláště u svých prarodičů pomocí moderních technologií. At děti přednesou koledu do telefonu. Nejdůležitější je přeci komunikace.

Pokrm

VAJÍČKA na tisíc způsobů

Výtvarná aktivita - ZAJÍČEK Z RULIČEK

 

zajda z rulicek06 SCHLOSSEROVA Aula

Aktivita pohybová

Inspirujte se německými nebo anglickými Velikonocemi a poschovávejte dětem čokoládová vajíčka po domě nebo po zahradě, kde je poztrácel velikonoční zajíček. Hledání je bude určitě bavit a také si svoji koledu zaslouží

Naši předci znali mnoho obyčejů a her s vejci, ale do dnešní doby se moc nehodí. Vejce se házela přes střechu, aby bylo vysoké obilí. Zakopávala se do pole, aby byly nalité klasy. Válela se z kopce a soutěžilo se, čí vejce se dokutálí nejdál.

 

 

 

 

Připravilo Městské muzeum a galerie Polička

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti