Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

V neděli 4. února 2024 úderem 16. hodiny vjel na koni za zvuku slavnostních fanfár král Karel IV. se svojí chotí Eliškou na dvůr poličského muzea. Zde v sídle zasvěceném rozjímání, vzdělávání a odpočinku zahájil novou výstavu o dobách Otce Vlasti blahé paměti císaře a krále našeho ... Vzhůru do středověku!  

Po slavnostním zahájení se naplněný muzejní dvůr společně s králem, jeho družinou a ctihodnými dámami muzejními přesunul ke středověkému stolu. Zde návštěvníci ochutnali ovesné a zelné placky, pečené maso, paštiku, teplé uzené, hrachovou a obilnou kaši, uzenou rybu, tvarohové koláčky a jiné pokrmy a vše spláchli nefiltrovaným pivem nebo šípkovým čajem. 

Někteří však rovnou zamířili do výstavních sálů, aby si zažili historii jiným způsobem. Výstava Vzhůru do středověku! představuje každodenní život této doby. Děti i dospělí si vyzkoušeli gotický šat, zjistili, jak to bylo s hygienou, co se jedlo a pilo, jak to vypadalo na trhu i na pranýři. Prohlédli si dobově precizně vyhotovené repliky zbraní, některé meče, přilby a zbraně si potěžkali, oblékli se do kroužkové košile, vyskočili na koně, stali se na chvíli lokátorem a písařem, poskládali svůj rodinný erb a vyzkoušeli další hravé i vzdělávací aktivity.  

Největší zájem byl o střílení z kuše a katapultu, poměřování se s králem, čichání ke „středověké uličce“ a vsazení do klády na pranýři. Nejmenší děti si na konících na kolečkách s dřevcem v ruce zakusily rytířský turnaj a postavily hradby z velkých kostek. 

Ve středověké herně došlo i na šachové souboje, hraní karet, kuželky, házení na cíl a vrhání kostek. Odvážní si vyzkoušeli chození na chůdách, soutěživí středověký tenis paume a hudební nadšenci brnkání na citeru. 

Téma středověku se často vrací do muzejních sálů. Tento rok však výstava kromě středověké herny dostala novou výtvarnou podobu. Celý prostor, aktivity i hravé prvky jsou vyladěny do jednotných barev a grafiky. Obrazně řečeno získala zcela nové „nablýskané brnění“. 

Středověká výstava se všemi zmíněnými aktivitami je k vidění a hlavně vyzkoušení přístupná v otevírací době muzea do 21. dubna 2024. 

Muzeum připravuje i doprovodnou akci „Středověký den v muzeu“, která se uskuteční 23. března 2024. Čeká na vás bohatý dopolední i odpolední program. Nebudou chybět tvořivé dílny, ukázka řemesel s možností vyzkoušet si tkaní, předení a práci na hrnčířském kruhu, pohádka Turnaj krále Karla, ukázka středověkých hudebních nástrojů s hudbou a tancem v podání skupiny INA MORATA a samozřejmě hravá výstava Vzhůru do středověku!   

KONTAKT:  

SIMONA VALACHOVÁ 

Městské muzeum a galerie Polička 

Tylova 114 

572 01 Polička 

Tel.: +420 461 723 855 

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. 

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti