Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

Kalendář událostí

Předchozí měsíc Předchozí den Následující den Následující měsíc
Roční Měsíční Týdenní Dnes Vyhledat Přejít na měsíc
71. UMĚLECKÝ SALON: Jeden z vysočiny, druhý taky (krajiny Adama Kašpara a Slovanská epopej Martina Mainera)
Od sobota, 08. září 2018 -  09:00
Do neděle, 04. listopad 2018 - 16:00
Shlédnutí : 812

8. 9. – 4. 11. 2018, výstavní sály Městské galerie

Na rozdíl od předešlých ročníků, kdy byly představeny práce napříč ateliéry Akademie výtvarných umění v Praze či Fakulty Výtvarných umění v Brně, představujeme v letošním roce bývalého profesora Akademie výtvarných umění - Martina Mainera a jeho diplomanta Adama Kašpara.

Martin Mainer patří mezi nejvýznamnější osobnosti současné malby. Je držitelem ceny Jindřicha Chalupeckého, kterou obdržel v roce 1993. Jeho několikaletý zájem o historii Slovanů vyústil ve vytvoření celku obrazů, jejichž hlavní inspirací byla kniha Antonína Horáka „ O Slovanech úplně jinak“. Slovanskou epopej, vytvořenou mezi lety 2012 a 2013, nezachycuje tak jako jeho předchůdce Alfons Mucha, ale jedná se o jakousi osobní mytologii. Kombinuje různá média a výrazové prostředky, jakými jsou například vycpaní ptáci.

Adam Kašpar je rodákem z Litomyšle. V letošním roce absolvoval v Ateliéru Malířství IV. u profesora Martina Mainera. Tématem jeho prací je příroda, kterou zaznamenává realistickou malbou tak, že se až tají dech. Zkoumá přírodu jako fenomén, který je propojen s člověkem. Náměty pro vystavené práce tematicky čerpá nejen z vysočiny, ale i z mnoha míst u nás i v zahraničí – ta studuje, pozoruje, naslouchá jim a až poté tvoří svou představu o daném místě.

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti