Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

TZ_21.3.2019

„Po Bohoušových stopách, ale pohodlně!“ Tak zní motto výletu, organizovaného téměř na den přesně 100 let od legendárního putování skladatele Bohuslava Martinů z Kácova do Poličky. A o co vlastně jde?

8. dubna 1919 ve 14.00 hod. odpoledne nastoupil Martinů v malém městečku Kácov na vlak a chtěl se dopravit domů do Poličky. Shodou okolností se mu však cesta nepovedla a namísto původních cca 6 hodin se protáhla na neskutečných 26 hodin a vrcholem byla jízda z České Třebové do Svitav dobytčákem plným prasat,“ uvádí muzikoložka poličského muzea Doc. Monika Holá. „Šlo o tak výrazný zážitek, že jej skladatel zaznamenal formou komiksu do svého deníku a díky tomu jej máme zdokumentován,“ dodává.

Pro ty, kdo nevědí, je Kácov půvabné malé městečko ve Středočeském kraji ležící na řece Sázavě. Jeho dominantou je barokní zámek s kaplí. I když je oficiálně uzavřen, pro muzejní výpravu bude učiněna výjimka a bude jí umožněno si prohlídnout část zámku s výstavou o kácovské historii. Pokud se rozhodnete výletu zúčastnit a jít po stopách skladatele, podíváte se mimo jiné i na kácovské nádraží a k domku, kde bydlela dívka, kterou jel skladatel navštívit. Do nedávné minulosti byla její totožnost zcela neznámá, nicméně v současnosti již o ní leccos víme.

Výlet bude zakončen prohlídkou místního pivovaru Hubertus s možností následného občerstvení a návštěvou Malého muzea techniky Jawy od Sázavy.

Na rozdíl od nezdarů skladatele muzeum garantuje pohodlný průběh cestování. Výlet se uskuteční v sobotu 6. dubna 2019. Více o se dozvíte na našich webových stránkách www.cbmpolicka.cz

Tento originální výlet je jedním bodem bohatého programu, kterým si město Polička připomíná šedesát let od skladatelova úmrtí v roce 1959.

 

KONTAKT:

ALENA ZAVORALOVÁ

Městské muzeum a galerie Polička

Centrum Bohuslava Martinů

Tylova 114

572 01 Polička

Tel.: +420 461 723 855

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

www.cbmpolicka.cz

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti