Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

Nenechte si ujít koncert nazvaný „V zajetí melodií“ v podání Castello in Aria, souboru hrajícího na dobové hudební nástroje. Připravena je pestrá mozaika domácí a evropské barokní hudby, ve které chce soubor publiku ukázat virtuózní instrumentální mistrovství i koncertantní pěveckou techniku a také jejich vzájemné ovlivňování.

Castello in Aria je sdružením hudebníků, kteří se zabývají barokní hudbou provozovanou na kopie dobových hudebních nástrojů. Slovní hříčkou ve svém názvu vzdávají hold svému oblíbenému skladateli jménem Dario Castello a zároveň vyjadřují pocit z hudby, kterou hrají, neboť italské sousloví lze přeložit do češtiny jako vzdušný zámek nebo přelud. Uvedené podobenství vysvětlují slovy: „po dobu, kdy naše hudba zní, je velmi skutečná, a když utichne, rozplyne se a zůstane jen vzpomínka,“ uvádí předseda pořádajícího Spolku NÁŠ MARTINŮ, Mgr. Jaroslav Novotný. „Soubor tvoří dva zpěváci a sedm instrumentalistů, kteří brilantně ovládají takové nástroje, jakými jsou viola da gamba, loutna, theorba, cembalo, zobcové flétny, barokní housle, cink či sackbut,“ dodává.

Hudebníci v 16. a 17. století měli k dispozici bohatý instrumentář již zmíněných nástrojů, z nichž jen některé přežily do dnešní doby. Běžnou příčinou „vyhynutí“ mnoha nástrojů byla nejen změna hudebního vkusu s nástupem klasicismu, ale také technické obtíže hry. V sedmdesátých létech minulého století dochází k oživení zájmu o autentické provozování barokní hudby a s tím spojenému znovuobjevení způsobů jak vyrábět barokní nástroje a jak na ně hrát. Z oněch dob se do dneška zachovalo obrovské množství hudebního materiálu. Jsou to jak světské, tak církevní skladby, a dokonce i školy hry na různé nástroje.

 

Koncert, který se koná v úterý 10. prosince 2019 od 18.00 hodin v hudebním sále poličského muzea, se tak stane neobyčejným hudebním zážitkem v tomto adventním čase.  Pořádá Spolek Náš Martinů.

 

Více na www.cbmpolicka.cz

 

KONTAKT:

ALENA ZAVORALOVÁ

Městské muzeum a galerie Polička

Centrum Bohuslava Martinů

Tylova 114

572 01 Polička

Tel.: +420 461 723 855

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

www.cbmpolicka.cz

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti