Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

Letošní výtvarný salon je zaměřen na díla autorů, kteří se na Poličsku narodili nebo zde žijí, a jejichž tvorba překračuje regionální hranice. Setkávají se zde výtvarně rozmanitá díla uznávaných autorů několika generací.

Název odkazuje na počet umělců, jejichž díla jsou v Poličce vystavena. Jsou to  Veronika Šrek Bromová, Pavel Herynek, Markéta Kolářová, David Kozák, Ivana Machová, Marek Rejent, Zbyšek Sion, Adam Smolek, Martin Šmíd, Jan Štěpánek, Jiří Štourač, Jana Paulíčková Vlčková a Miroslava Zychová.

Tradice Východočeských uměleckých salonů v Poličce započala v roce 1941. Od té doby se na nich představilo více než 700 umělců. Témata salonů se pravidelně obměňovala. Počáteční ročníky představovaly především tradiční krajinomalbu a teprve počátkem 60. let směřoval výběr k živým současným proudům moderního umění. V polovině 70. let došlo, ve snaze vyhnout se cenzuře,  k nahrazení kolektivního chápání salonů za výstavy věnované jednomu umělci. Do aktuálních proudů výtvarného umění zamířil salon v roce 1996 „Orbis fictus extractus nová média v současném umění“. Od roku 2004 byl salon pořádán jako výběr absolventských prací z vysokých uměleckých škol v Praze a Brně. Výroční 70. salon v roce 2017 byl naopak pojat jako výběrové představení dosud vystavujících umělců. Letošní ročník se svým zaměřením vrací k salonům z let 1989 a 1995, tou spojnicí je místní příslušnost vystavujících výtvarníků,“ uvádí kunsthistorik muzea PhDr. David Junek.

Vernisáž proběhne v sobotu 12. září 2020 od 14.00 hodin za účasti autorů ve výstavních sálech galerie. Na vernisáži se můžete těšit na pěvecké vystoupení ZEVL,  dámského vokálního kvarteta z Nového Města na Moravě. Zazpívají vám dámy Zuzana Svobodová, Ema Oravcová, Věra Šírová a Lenka Hrubešová.

 

ZEVL jsou první písmena našich jmen a to Zuzana Ema Věrka a Lenka. V roce 2018 jsme se poprvé sešly ke společnému zpěvu a časem jsme začaly vystupovat na různých malých kulturních akcích. ZEVL lze tedy s lehkou nadsázkou definovat jako dámské vokální kvarteto, který nemá žádná očekávání ani ambice a zpívá převážně "a cappella" a taky, a to zejména s neskonalým nadšením a z plného srdce i z plných sil. Naším repertoárem procházejí písně folklórní tuzemské i zahraniční, černošské spirituály, swing, písně kramářské i world music. Společný zpěv nás neuvěřitelně baví a budeme rády, když kousek své radosti ze zpěvu budeme moct předat i Vám,“ uvádí Lenka Hrubešová.

 

Otevírací doba výstavy 13 v Poličce: út – so: 12.30 – 16.00 hod. Výstava potrvá do 1. listopadu 2020. Více na www.cbmpolicka.cz

KONTAKT:

ALENA ZAVORALOVÁ

Městské muzeum a galerie Polička

Centrum Bohuslava Martinů

Tylova 114

572 01 Polička

Tel.: +420 461 723 855

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

www.cbmpolicka.cz

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti