Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

Před 100 lety se v Poličce narodil nejvýznamnější zdejší grafik a ilustrátor. Jeho díla jsou svébytná a živá, snoubí se zde řád písma spolu s barevností, hravostí různých symbolů a fragmentů, a to na ručně vyráběném papíře. Výstava nese jiskru autora, jeho životní moudrost a elán, lásku nejen ke knize ale i k vnitřnímu projevu sebe sama. Vždyť i písmo může být obrazem a obraz písmem. Muzeum ze svých sbírek představí tři témata: ilustrace knih pro děti i dospělé, umělecká knižní vazba, hlaholice – písmo našich předků.

 „Tvorba Jiřího Šindlera je spjata především s knihou a pohybuje se v oblastech, kde se setkává slovo se svým neliterárním, vizuálním, sdělením. První seznámení se světem výtvarného umění získal u svého otce, učitele a krajináře Vladimíra Šindlera, který ho seznamoval i se světem bibliofilie, krásných knih. Již v době svých studií ilustroval Jiří Šindler pro významné bibliofilské edice několik titulů, kterými se zařadil mezi přední osobnosti české knižní kultury. Jeho bibliografie čítá dnes téměř 90 titulů,“ uvádí kurátor výstavy kunsthistorik PhDr. David Junek.

Své zkušenosti z oblasti písma a ilustrace předával svým studentům i také řadě přátel. Nyní je předává svým divákům v kompozicích kreseb a obrazů. Prvním cyklem, který vznikl v přímé reakci na písmo, byly Fragmenty. Přinesla je v sobě několikaletá práce na tiskové podobě hlaholské abecedy. Zrodil se tu nápad použít a dál rozvíjet výtvarné hodnoty těchto znaků. Tento způsob tvorby, kdy z jedné práce se rodí myšlenka práce nové, je pro Jiřího Šindlera charakteristický, a tak jeho svět ilustrace je propojen s písmem a jeho svět písma je propojen s volnou tvorbou,“ dodává.

V posledních letech života  se Jiří Šindler věnoval tvorbě kaligrafických listů, ilustraci, návrhům vlastních abecedních znaků, jeho práce jsou pak výsledkem zaujetí výtvarného řešení základních geometrických tvarů čtverce a kruhu. Spolu s výtvarným vyjádřením jde ruku v ruce smysl pro hru i nové barevné pojetí obrazu.

Dílo Jiřího Šindlera je velmi rozmanité a zaujme diváka svým velkým smyslem pro řád i hledáním stále nových způsobů vyjádření.

Výstava bude zahájena v sobotu 22. 1. 2022 od 14.00 hodin ve výstavním sále muzea a je vhodným místem pro každého milovníka umění či začínajícího umělce, rodinu i pro volný čas.  Výtvarně rozmanité dílo bude představeno i výukovými programy pro školy.

 

*Naše výstavy a expozice tedy nadále můžete navštívit bez kontroly očkování, prodělané nemoci a testů na Covid-19. Prosíme vás však o dodržování vládou stanovených pravidel, které najdete spolu s dalšími informacemi na www.cbmpolicka.cz.

KONTAKT:

ALENA ZAVORALOVÁ

Městské muzeum a galerie Polička

Centrum Bohuslava Martinů

Tylova 114

572 01 Polička

+420 461 723 855

Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

www.cbmpolicka.cz

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti