Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

Zažít Martinů! je bohatý a pestrý program pro všechny věkové kategorie, který je lákavý pro laiky i milovníky klasické hudby a každému dá možnost zažít si hudbu svým způsobem. Akce přiblíží život Bohuslava Martinů v Poličce, naláká děti k objevování klasické hudby a regionální historie a nabídne smysluplné vyžití pro každého na celý den.

Každoročně si Polička na konci srpna připomíná den úmrtí skladatele Bohuslava Martinů (+28. 8. 1959), jenž se v Poličce narodil a je tady i pohřben. „Skladatel žil a tvořil většinu života v zahraničí, se svým rodištěm však zůstal přes nepřízeň osudu v písemném spojení. Vazby na Poličku byly silné nejen díky rodinným vztahům, ale i na institucionální úrovni. V Městském muzeu a galerii Polička je uložena významná sbírka jeho rukopisů, životní osudy a tvorba skladatele je prezentována v expozici Barevný svět Bohuslava Martinů, turisticky velmi atraktivní je také skladatelova rodná světnička ve věži sv. Jakuba. Vedle odborné správy a využívání muzejních a galerijních sbírek a plnění vědeckých a osvětových úkolů je podstatným úkolem organizace také propagace a cílená podpora aktivit spojených s osobností B. Martinů v jeho rodišti. A právě z titulu tohoto poslání bychom rádi u příležitosti výročí dne úmrtí skladatele připomenuli jeho osobnost netradiční formou celodenní akce nazvané "Zažít Martinů".“ vysvětluje muzikoložka Doc. Monika Holá, Ph.D.

Program je bohatý a různorodý. Po celý den bude možné v rámci oživené kostýmované prohlídky vystoupat 192 schodů do rodné světničky Bohuslava Martinů ve věži kostela sv. Jakuba, kde návštěvníky přivítají členové rodiny Martinů včetně malého Bohuslava. Hudební herny na radnici nabídnou program plný hudebních ukázek a taneční dílny zaujmou všechny nadšence rytmu, pohybu, milovníky tanečních krůčků, uvolnění a kreativity. Ve volném čase si zájemci mohou užít netradiční vycházku doplněnou aktivními úkoly po místech, kudy Martinů chodil do školy, kde se učil na housle nebo kde trávil volný čas. Celodenní interaktivní projekce na plátně s hudebními motivy bude zejména děti vybízet k aktivnímu zapojení a rozhýbání těla. Kdykoliv během dne si mohou zájemci také zajít do kavárny Palačinka, kde budou mít možnost dát si k výborné kávě moučníky připravené podle rodinných receptů skladatelovy sestry Marie Martinů.

V pozdním odpoledni proběhne koncert „Hudby vážné nevážně“ určený přednostně dětem. Rodiče nemusí mít strach sem vzít své neposedy, třeba se podaří u nich vzbudit kulturní nadšení. A celodenní akce bude zakončena slavnostním koncertem v nově obnoveném sále barokní radnice.

Zažít Martinů! můžete v sobotu 26. srpna 2023.

Akce se koná za každého počasí. Více informací na www.cbmpolicka.cz

 

KONTAKT:

SIMONA VALACHOVÁ

Městské muzeum a galerie Polička

Tylova 114

572 01 Polička

Tel.: +420 461 723 855

e-mail: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

 

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti