Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

 saty delaj martinu 1saty delaj martinu 1saty delaj martinu 1saty delaj martinu 1saty delaj martinu 1saty delaj martinu 1

Nová výstava, konaná za finanční podpory Ministerstva kultury ČR a města Polička, vás provede proměnami odívání během necelých 70 let života skladatele Bohuslava Martinů. Doby, kdy se ještě držel maminčiny sukně, kdy se pak za každou sukní otočil, až do dne D, kdy byla ruka v rukávě. Představí skladatelovy životní epochy úspěšné, kdy vytáhl eso z rukávu a lidé s ním jednali v rukavičkách, i neúspěšné doby utahování opasků, kdy mu opravdu teklo do bot. Doby pokrokové, pulzující, moderní, ale i kruté a ostudné … doby let 1890 až 1959.

K vidění budou jedinečné kusy šatstva, pocházející nejen z poličských muzejních sbírek, ale také zapůjčené z Moravského zemského muzea v Brně, Východočeského muzea v Pardubicích, Regionálního muzea ve Skutči a Regionálního muzea ve Vysokém Mýtě. Výstava bude doplněna řadou zajímavých módních doplňků i vyobrazeními z dobových časopisů. Návštěvníci se dozví nejen o obecném vývoji módy, ale také o tom, jak se v dané době oblékali členové rodiny Martinů za Rakouska-Uherska i v Československu, v Paříži a v USA, jak dokládají četné rodinné fotografie. Téma odívání bylo rodině Martinů blízké, vždyť sestra a manželka skladatele byly švadleny, maminka pradlena a tatínek švec – rodina šacením de facto žila! Název výstavy tedy můžeme zrcadlit do věty „Martinů dělaj’ šaty“.

Výstavu můžete v muzeu navštívit až do 31. prosince 2023.

SATY DELAJ final web

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti