Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

Policka za mnichovske krize

Konečný, Stanislav: Polička za mnichovské krize /Okupace města německou armádou ve dnech 10. října - 24. listopadu 1938/, Městské muzeum a galerie Polička, 2023, 2. upr. vydání, ISBN: 978-80-86533-34-6

Ve školách se mnohdy učíme, že přijetím mnichovského diktátu 30. září 1938 se Československá republika vzdala bez boje svého pohraničí. Není to ale pravda. Především v září 1938 probíhaly v našem pohraničí boje československých bezpečnostních složek s povstalými sudetskými Němci, následované boji s maďarskou a polskou menšinou. Nepokoje byly tak rozsáhlé, že bychom je mohli přirovnat k nevypsané válce. Tíhu bojů nesli vedle civilních obyvatel především příslušníci ozbrojených složek: vojáci, četníci, policisté, příslušníci finanční stráže... Hrdinové, z nichž mnozí při obraně vlasti padli, byli raněni či odvlečeni za hranice. 
 
Polička se sice nacházela hluboko ve vnitrozemí a krvavé pohraniční boje se jí tak vyhnuly, ale přesto ležela na jakési pomyslné jazykové hranici. Na východ od Poličky v okolí Svitav a Moravské Třebové se totiž rozkládala téměř čistě německy osídlená oblast tzv. Hřebečska, jež měla na základě mnichovského diktátu připadnout Německé říši. Na samotné hranici Německu postoupeného území se však ocitla i ryze česká Polička. Ta byla 10. října 1938 německou armádou skutečně obsazena a po dobu šesti týdnů neprávem okupována. 

Publikaci si můžete zakoupit na pokladně muzea za 200,- Kč.

 

 

 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti