Hledání

 
 
 
 
 
 
 
Centrum Bohuslava Martinů
 
 

Vzhuru do stredoveku vernisaz

Středověká výstava se do výstavních sálů poličského muzea vrací často, naposledy to bylo v roce 2021 k výročí 600 let Jana Žižky v Poličce. Letošní výstava ale přichází s novinkou.
Výstavu jsme doplnili o téma trávení volného času ve středověku a vznikla herna, kde se pobavíte ryze středověce - roztáčením káči, chozením na chůdách, bořením kuželek, hrou šachy nebo mlýn a brnkáním na citeru. Nemůže chybět ani hazard – hra v kostky, karty a vrhcáby!.

Vernisáž výstavy se uskuteční v neděli 4. února v 16 hodin v poličském muzeu.

Úderem 16. hodiny přijede do muzea král Karel IV. na koni se svojí družinou.
I vy jste zváni k bohaté hostině na jeho počest! Ochutnáte středověké dobroty - placky, zelňáky, uzené, rybu, kaši, zvěřinu a jiné.
A samozřejmě si jako první návštěvníci prohlédnete výstavu Vzhůru do středověku! s aktivitami na každém kroku.
Nová výstava vám představí každodenní život ve středověku. Uvidíte, jak se lidé oblékali, jak to bylo s hygienou, co jedli a pili, jak to vypadalo na trhu i jak trávili volný čas.
Prohlédnete si dobově precizně vyhotovené repliky a vyzkoušíte hravé i vzdělávací aktivity, při kterých zjistíte množství zajímavostí. „Obléknete si gotický oděv nebo kroužkovou košili, ozdobíte se čelenkou se závojem nebo nasadíte rytířskou přilbu, potěžkáte meče a bijáky, vyskočíte na koně, zakusíte rytířský turnaj na koních nebo střelbu z kuše. Můžete postavit hradby nebo naopak obléhat město katapultem. Přičichnete ke středověké uličce a vyrobíte si dobovou voňavku.“ vypočítává aktivity kurátorka výstavy Mgr. Simona Valachová. A to není zdaleka vše. „Můžete se stát písařem ve scriptoriu, poměřit se s Karlem IV., vyzkoušet si náročnou práci iluminátora, ověřit své řemeslné dovednosti nebo zpytovat hříchy na pranýři.“ dodává.
 
   
ROP NUTS II EU Investice do budoucnosti